Bradley’s Circus brengt de zomer naar Brogum

Zwoel, intens en scheurende blues: beter dan voetbal!

Tekst: Ben Willemsen Foto’s: Rene Kauwenbergh ,

De koudste temperaturen sinds jaren in mei? In Brogum vind je de zwoele zomer van New Orleans, waar de temperatuur deze avond alleen maar kan stijgen. Met een Champions League finale lijkt het bijna een garantie voor een lege zaal, maar vele liefhebbers hebben de weg naar de zaal weten te vinden. Een avond onvervalste blues in Brogum met Bradley’s Circus en The Overnite Ex-Lovers.

De avond wordt aangekondigd als “Alex Jansen Proudly Presents an One of a Kind Rhythm and Blues Show and Revue”.

Alex is een enthousiaste vrijwilliger bij Brogum, en mede door zijn inzet was al het schilderwerk, voor de opening van het vernieuwde poppodium afgelopen januari, klaar. Hiervoor is hij beloond om zelf een avond te verzorgen in Brogum met zijn eigen muziekkeuze, en omdat Alex programmeur Sjors continue “lastigvalt” met tips voor goede bands…

The Overnite Ex-Lovers is de band rond gitarist JJ van Duijn. Vanavond spelen ze een mix van eigen nummers en klassieke Texas blues met hier en daar wat surf en rhythm & blues. De muziek is dik in orde, maar JJ en band hebben wat moeite om de zaal warm te krijgen. Aan JJ ligt het niet. Hij spoort regelmatig het publiek aan om naar voren te komen en te dansen. Het publiek heeft zo nu en dan moeite met de aandacht te verdelen tussen hond Opa en de band. Opa is namelijk de hond van Mattanja Joy Bradley, het boegbeeld van Bradley’s Circus, en eist zo nu en dan aandacht voor zijn bal waarmee hij aan het spelen is. Als aan het eind nog een paar lekkere rhythm & blues songs passeren, wordt er toch nog gedanst. Het is echter wel duidelijk waar het publiek voor gekomen is.

Als Mattanja Joy Bradley samen met band het podium betreedt, lijkt er iets te gebeuren. Je voelt de sfeer veranderen bij het ingaan van de eerste tonen. Terwijl Opa heerlijk op een bot ligt te kluiven zwelt de dampende southern blues aan. Gelijk al wordt de aandacht gevestigd op Lidewij Veenhuis met haar mondharmonica/bluesharp. Wat gaat die gelijk tekeer… heerlijk! Veel nummers van het nieuwe album, ‘Kickin’ but Not High’, waarbij rustige gevoelige nummers worden afgewisseld met dansbare roots grooves. Nummers worden zwoel en spannend opgebouwd om later lekker uit de bocht te scheuren. De rauwe stem van Mattanja en gitarist André van den Boogaart dragen bij aan het zwoele zomeravond gevoel in de zaal.

 

Geen moment verveelt het optreden of wordt het afgeraffeld door de zeer bekwame muzikanten. Ook de stille krachten van de band, bassist en drummer, zetten een groovy ritme neer. De muziek pakt je bij iedere vezel in je lijf en als de laatste tonen van de toegift zijn uitgestorven rest nog maar één conclusie: Dit is zo veel lekkerder dan voetbal!