BFZLD: The Van Jets

Plichtmatig wordt de setlist afgewerkt

Tekst: Leo Meijaard Foto's: Andre Joosse ,

Iedereen die wel eens naar Studio Brussel luister kent The Van Jets, een van de vele paradepaardjes van onze muzikale Zuiderburen. Leuke keus voor op het Bevrijdingsfestival, denk je dan. Goed van de organisatie om eens wat verder te zoeken dan dan het obligate stel dat op 5 mei met of zonder helikopter het land doorkruist.

The Van Jets hebben een aantal zeer pakkende liedjes op hun naam die lekker in het gehoor liggen en in het zaaltejscircuit alom lof oogsten. Glamrock met een vette knipoog naar David Bowie. Nu staan ze op een nogal vroeg tijdstip op een nogal groot podium in  het zonnetje en het lijkt wel of de band geen raad weet met zichzelf. Het klinkt hard, schel en weining inspirerend. In het begin van het optreden doet de zanger, die in een knalrode legging is gedressed en met zijn vingers in de make-up doos van Micheal Stipe heeft gezeten, nog een poging het publiek mee te laten zingen en klappen. We worden ook nog gefeliciteerd met onze nieuwe koning.


Maar het baat allemaal niet. Plichtmatig wordt de setlist afgewerkt, met een chagrijn waar ook wel een reden voor is.  Wrong time, wrong place voor The Van Jets. Volgende keer weer gewoon in Brogum of 't Beest, want ze kunnen het wel.