BFZLD: Pete Philly

Band moet even op gang komen

Tekst: Janna Schoonakker Foto's: Andre Joosse ,

Het is al wat later op de avond als Pete Philly het podium betreed. De meeste kennen zijn naam wel als onderdeel van het vernieuwende hiphopduo ‘Pete Philly & Perquisite’, wat zowel in Nederland als in het buitenland hoge ogen gooide. Toch is die tijd volgens Pete voorbij en is hij uiteindelijk zijn eigen weg ingeslagen. Met zijn eerste solo album toonde hij eind 2011 zijn persoonlijke werk.

Een toetsenist en DJ begeleiden Pete bij dit optreden, met verder nog wat vocals van tape en een muur van bassen. In het begin moet het drietal duidelijk nog even op gang komen. Een nummer wordt verschillende keren opnieuw ingezet en uiteindelijk toch geskipped. Ook het publiek moet nog even in de flow komen. De eerste nummers krijgen nog weinig bijval, maar gelukkig gaan later wel alle handen de lucht in.

Pete is een erg veelzijdige artiest. Zo is hij rapper, zanger en producer tegelijk. En ook in zijn muziek combineert hij diverse stijlen, waaronder hiphop, soul en broken beat. Zo klinkt het ene nummer wat sfeervoller met jazzy vocals à la John Legend, terwijl titeltrack 'One' bijvoorbeeld een meer theatraal karakter heeft. Alle nummers hebben echter met elkaar gemeen dat Pete ze even oprecht ten uitvoering brengt. Hij gelooft in ieder woord wat hij zingt en verwacht van het publiek dat zij hier voor open staan. Toch ontbreekt in de uitvoering nog wat overtuigingskracht. Want uiteindelijk zijn het de twee nummers van Philly en Perquisite, 'Mystery repeats' (in meerdere reclames gebruikt) en afsluiter 'Time Flies', die er het meest uitspringen.