BFZLD: The New Cool Collective

Een pareltje in de programmering

Tekst: Franklin Schieman Foto's: Els Swart ,

Stonden vorig jaar Nick en Simon nog garant voor een overvol Bellamypark, nu gaat het om een aantal honderden mensen. Maar dat maakt het plezier er niet minder om!
Veel van de liedjes krijgen met hun Afro-Latin-achtige ritmes de heupen al snel aan het wiegen, maar bij Reggae komen ook de voetjes los.

Het laatste nummer begint met de Dodenmars van Chopin, maar wordt in een Ska-jasje, gelardeerd met wat James Bond-thematiek, het hoogtepunt van de avond, een joelende menigte achterlatend. Waarschijnlijk omdat er stipt om 24.00 gestopt moet worden, anders hadden ze er vast en zeker nog wel een schepje bovenop gedaan. De band bestaat intussen al 20 jaar en heeft in al die tijd niet aan kracht ingeboet, maar eerder aan ervaring gewonnen.
 
Vanavond treedt de kleine bezetting aan en daarmee kregen ze vorig jaar Poppodium de Piek plat, wordt me door een aantal festivalbezoekers verzekerd. Zo’n zaal geeft natuurlijk op veel fronten een veel intiemere beleving, je zou er voor tekenen. TNCC is op zo’n groot festival als hoofdact wellicht een risico als het gaat om bezoekersaantallen en ik denk dat de Bigband meer spektakel, interactie en energie met zich meebrengt, maar aan de kwaliteit ligt het zeker niet. Zie je bij veel acts steeds meer electronica en ‘orkestbanden’, hier komt alles nog uit noeste ambachtelijke arbeid en dat wordt gewaardeerd!

Rory Ronde is, als vervanger van Anton Goudsmit, wel de grootste verrassing van de avond en geeft een nieuwe en verfrissende vibe aan het collectief. The New Cool Collective was wat mij betreft een pareltje in de programmering. 24 mei komt hun nieuwe cd 'Chin Chin' uit en Benjamin Herman is op 19 mei op het International Jazzfestival te Middelburg te bewonderen met zijn trio. Ik verheug me er op!