BFZLD: Amsterdam Klezmer Band

Traditionele Klezmer met hier en daar een vleugje jazz, polka of ska

Tekst: Janna Schoonakker Foto's: Els Swart ,

Na het aansteken van het vrijheidsvuur is het podium voor de Amsterdam Klezmer Band, opgericht in 1996 door enkele muzikanten uit de Balkan. Maar tegenwoordig wordt de band vooral door Nederlanders vertegenwoordigd. Ze componeren hun eigen nummers, geïnspireerd op de traditionele Klezmer ritmes en melodieën, vermengd met hier en daar een vleugje jazz, polka of ska. Vorig jaar vierde ze hun 15-jarig bestaan met het live-album Mokum. Ze zijn echter nog lang niet uitgemusiceerd en barsten van de energie. Klaar om een ode aan de vrijheid te brengen met een spetterend optreden.

De AKB is echt een band die met hun vrolijke, opzwepende muziek overal een feestje weet neer te zetten, of het nu in een park is, een groot podium of bruiloft. In Vlissingen gaan dan ook al snel alle zeebenen los en dijnt iedereen mee op de maat. En het lijkt zelfs of de meeuwen in de lucht een dansje doen.

De  nummers zijn hoofdzakelijk instrumentaal, met vier blazers, contrabas, accordeon en cimbaal. Maar bij sommige nummers wordt ook gezongen, en dat zowel in het Amsterdams als in het Hebreews. Dat niet iedereen de teksten meekrijgt maakt de feestvreugde er niet minder op. Tegen het einde wordt de polonaise ingezet en danst iedereen nog lang en gelukkig.