VR13: Verslag van de locals

The Good, The Bad & Bart, Jimmy Dumbbell, Geert & The Chiefs, Steady New Sounds

Tekst: Daniël Hereijgers, foto’s: René Kauwenberg ,

Zoals op veel Nederlandse festivals mogen lokale of regionale acts een festivaldag openen. Op Vestrock is dat traditioneel de winnaar van de Vestrockrally, in dit geval The Good, The Bad & Bart die op het hoofdpodium de Jupiler Stage deze Vestrock zaterdag mogen openen. Daarnaast is er regionaal poptalent dat akoestisch hun nummers komt brengen in de gloednieuwe Club Acoustic. We gingen kijken hoe de locals het ervan afbrachten.

Zussen en broer Merel, Marieke en Bart Ingels en adoptiebassist Pascal Vale coveren zich al tien jaar een slag in de ronde en schrijven sinds anderhalf jaar ook eigen werk, de bandnaam is The Good, The Bad & Bart. Zangeres Merel is namens de band “Toch wel een beetje trots op ons eigen”, dat ze vandaag Vestrock mag openen op het hoofdpodium. Met eigen nummers, enkel cover 'The Cave' van Mumford & Sons is aan de set toegevoegd. Het past goed bij de meerstemmigheid van de band, die aantreedt met twee versterkte akoestische gitaren, een bassist die een enkele bassdrum bespeelt, tamboerijn en toetsen. 'Mister, Mister', 'Smell The Coffee', het zijn pretentieloze popnummers. Tekstueel soms wat te simplistisch en met te veel herhaling. De vele familiale grapjes en gebbetjes zijn er ook net wat over. “Nu gaat Bart iets leuks doen,” Bart is vrij vaak de sjaak, de arme jongen. “Jullie zijn lief,” het publiek dat er al is voor deze openingsact, wordt vriendelijk bedankt.

De drie andere regionale bands Geert & the Chiefs, Jimmy Dumbbell en Steady New Sounds zijn alledrie onderdeel van het PopAanZee traject en Vestrock is de start van de zogenaamde zomertour van dit initiatief om Zeeuws jonge, talentvolle bands een kans te geven. Het is een samenwerkingsverband van Poppunt Zeeland en de Zeeuwse poppodia. Het biedt de bands ook een clubtour langs alle Zeeuwse podia in het najaar en begeleiding van een landelijk bekende coach uit de muziekwereld. Allemaal onder het motto “Voor een goed concert hoef je Zeeland niet uit.”
 
Jimmy Dumbbell, of jD, is de eerste act in de gloednieuwe Club Acoustic, een huiselijk aangeklede tent, vlakbij de ingang van het festival en ver van de hoofdpodiums, de Vestrock University/Silent Disco, en de bar- en VIP-tenten. De band bracht dit jaar hun eerste EP ‘You Never Know When Jimmy Strikes Again’ uit en mocht single ‘Shockwave Lover’ al eens op 3FM spelen. Zanger Adriaan van den Berg excuseert zich voor zijn stemgeluid, hij is niet helemaal lekker vandaag, en toch klinkt het prima. Net als de set van de band uit Bruinisse, al is die dan niet akoestisch maar gewoon versterkt. De popsongs met hier en daar een rockrandje klinken in orde, enkel het rauwe, melancholische blijft wat achterwege en straalt nog niet echt door. En is drummer Corne Flikweert zijn flitsende jekkie misschien vergeten? Hij blijft qua rock 'n' roll uitstraling wat achter op de rest van Jimmy Dumbbell. Recent nieuwtje: de bandleden zijn sinds maandag op zoek naar een extra instrument om hun sound uit te breiden, er worden in ieder geval 10 optredens beloofd tot september en opnames voor een album in het najaar.
 

Dus de meteorolgische zomer begint vandaag, Geert & The Chiefs was haar desnoods persoonlijk komen brengen. Nog maar een goed jaar bezig, als band rond singer-songwriter van de jonge Geert van Oorschot die eerst in zijn eentje optrad. Net als op Klomppop in mei krijgt de vlotte, aanwezige zanger/gitarist het publiek met gemak mee en verleidt het tot meeklappen en -zingen. De hele band is sowieso enorm enthousiast en heeft er echt zin in. Met 'Boomerang', 'Going On' en 'Morning Light' volgen kort achter elkaar frisse popsongs met herkenbare eigen smoel. De band gooit er net zo makkelijk een ouderwets klinkende, dansbare rock 'n' roll song tegenaan. Leuk bandje, Zeeuwse Belofte 2014?

Steady New Sounds is een jonge indierockband uit het Zeeuwse Middelburg. “En Vlissingen,” voegt bassist Loek van der Linde er maar al te graag aan toe. De band werd dit jaar verkozen tot Zeeuwse Belofte en heeft in deze provincie al een dik visitekaartje afgeleverd. Binnenkort staat de band op Concert At Sea en deze week werd ook nog eens bekend dat de band op de Sena Performers POPnl Award 2013 in de Melkweg staat. Dat is niet niks.

O ja, en dan was er dat voorvalletje dat Coldplay de videoclip 'Would You Be Mine' op 14 mei op hun zogenaamde Hypnofeed plaatste. Het nummer is live ook behoorlijk pakkend en de heren gooien er een energieke, geïnspireerde set tegen aan waarbij het geluid vooral geïnspireerd lijkt op Arctic Monkeys, maar dan iets minder vinnig. Er zijn kleine uitstapjes naar de rock 'n' roll en met 'Black & Blue' ook wat lichte psychedelica. Knap dat de tent bijna vol staat terwijl Carice van Houten, de jongens zijn ook fan, op het hoofdpodium staat. De lokale acts in Club Acoustic waren geen van allen akoestisch trouwens.