VR13: The Van Jets

The Van Jets schudden Vestrock wakker

Tekst: Karlijn de Splenter Foto's: Martin Hol ,

Na de wat rustigere voorgaande bands, schudden de heren van The Van Jets met hun snelle rockrifjes het publiek wakker.

De excentrieke zanger Johannes Verschaeve weet het publiek goed te bespelen. Hij springt uit het oog tegenover de rest van de band. Met zijn rode strakke broek en bijpassende oogschaduw imponeert hij de grote opkomst voor de Sena stage. Terwijl zijn collega's in donkere kleding meer op de achtergrond blijven, steelt hij de show. Zijn gele gitaar vloekt dan wel bij zijn outfit, maar dat maakt hem niet minder 'arrogant'. Na ieder nummer blijft hij even staan als een standbeeld zodat de nummers extra goed kunnen doordringen bij de bezoekers.
 
Ze openen met het bekende 'Here comes the light'. De bekende gitaarrifjes slaan aan bij het publiek. Iedereen danst gezellig mee. Bij 'Electric soldiers' komen de baspartijen van Frederik Tampere goed naar voor. De zanger brengt de nummers met flink wat handgebaren, wat een beetje doet denken aan de Editors. Op den duur springt hij het publiek in en crowdsurfed hij een stukje op handen van de menigte. De laatste nummers zijn het meest herkenbaar. 'Down below', 'Danger zone'.
 
The Van Jets sluiten af met hun meest bekende nummer 'The Future'. Een goede keuze, want het publiek gaat nog een keer flink los voordat de band terugkeert, zoals ze zelf zeggen, naar het Melkwegstelsel.