VR13: De Jeugd van Tegenwoordig

Tam publiek voor een tamme set

Tekst: Joyce de Nijs Foto's: Martin Hol ,

De Nederlandse rapformatie De Jeugd van Tegenwoordig wordt in 2005 bekend met het nummer 'Watskeburt?!'. De groep bestaat uit de leden Willie Wartaal, Faberyayo en Vieze Fur en heeft een vaste producent, Bas Bron. Hun stijl wordt gekenmerkt door elctronische beats en teksten in een soms zelf verzonnen taal.

Met hun doorbraak werden ze razendsnel populair en stond De JvT in 2005 in het voorprogramma van Snoop Dogg in Ahoy en datzelfde jaar op Lowlands. Het nummer 'Watskeburt?!' werd in Duitsland en Engeland uitgebracht en op BNN waren ze een aantal weken te volgen in de soap De Jeugd van Tegenwoordig op hun Best. Hun tweede album 'De Machine' komt in 2008 en wint de 3voor12 Award voor Beste Album.
 
Vandaag op Vestrock swingt het eerste nummer de pan uit. De ruimte voor het podium wordt langzaam maar zeker gevuld. De eerste rang staat vol met jonge fans, duidelijk de jeugd van tegenwoordig. Maar ook de oudere garde in hun tweede en derde jeugd staat te genieten. De beats knallen en de boys staan schijnbaar vrolijk op het podium, toch straalt er enige teleurtstelling vanuit. Ze laten het publiek ook duidelijk weten dat ze het wat tam vinden, dit heeft zo zijn wisselwerking. Misschien omdat ze hun eigen dj/producent Bas missen, die vandaag werd vervangen door een andere dj. Uiteindelijk komt iedereen wel aardig los, zowel De JvT als het publiek. Vooral wanneer ze een nieuw nummer ten gehore brengen, ‘De Formule’, een track die vast en zeker zal aanslaan.