Reptilians rockt Den Engel

Gork A27 presenteert nieuwe line-up in Terneuzen

Gijs Kamphuis ,

Op de Havendagen in Terneuzen is er vertier voor jong en oud. Muzikaal is het vaak armoe troef. Corry Konings, Erik Mesie en Wolter Kroes zijn nu niet echt de artiesten waar we bij 3voor12/Zeeland warm voor lopen. Café Den Engel heeft echter een alternatief programma neergezet, met op vrijdag het uit Eindhoven (Met Zeeuwse frontman) afkomstige Reptilians en Gork A27, in een vernieuwde samenstelling.

Ondanks de regen buiten is het lekker vol in de voormalige coffeeshop met de ingang aan de Westkolkstraat. Allemaal benieuwd naar wat er komen gaat. Voor wie de naam Reptilians niets zegt, klinkt Rumble Fist misschien meer bekend. Daarin is zanger Sauro Locchi ook actief. Hij woont dan wel in Brabant, maar is gewoon een Zeeuws-Vlaming. Het is dan ook niet zo vreemd dat hij hier met zijn band optreedt, waar vrienden en familie natuurlijk naar komen kijken. 
Reptilians maakt een sterke indruk met hun melodieuze mix van punk en rock. De nummers zitten goed in elkaar en de set is mooi opgebouwd. Het viertal is nogal van de no-nonsense aanpak: ‘speuluh, en plezier maken!’ Het knappe is, op zoek naar een referentie, dat die niet direct gevonden wordt. Natuurlijk sijpelen er Bad Religion-invloeden door en is ook Lagwagon nooit ver weg. Neem verder een beetje The Ataris, Hot Water Music en een beetje Blink-182. Vier prima muzikanten en zie daar: Reptilians is geboren. Locchi is als frontman een prima zanger en entertainer. Ook gitarist Sam Kneppers weet hoe hij het publiek moet vermaken en geeft hij met zijn tweede stem de nummers diepgang. Bassist Theo Jacobs doet wat de meeste bassisten doen; rustig en onopvallend een dijk van een set spelen. Hetzelfde doet drummer Tommy van Bijsterveldt, al is dat bij hem alles behalve rustig en onopvallend. ‘Sailersong’, ‘Zep Leppelin’ of het aanstekelijke ‘Home Is Where The Heart Is’, het zijn krakers in de dop. Hou deze groep in de smiezen en ga ze zien als ze eens in de buurt zijn!
Voor Gork A27 is het een spannende avond. Dit is de eerste show met nieuwbakken toetsenist/gitarist Jacob Vermeire, die ook actief is in Attic Isolation. De band ziet deze show echt als een try-out (er mogen foutjes gemaakt worden), maar wel een geslaagde. Het vijftal is duidelijk nog zoekende en wat onzeker, maar tijdens de nummers, die er goed inzitten, gaan ze voluit. Met de N.E.R.D-cover ‘She Wants To Move’ oogst de formatie echt lof. Vanwege de nieuwe bezetting, saxofonist Bas Biesheuvel is namelijk vertrokken, heeft de band nog geen groot repertoire kunnen instuderen. Een uur optreden is dan ook te veel. Dat wordt slim opgelost door zanger Tim Roos wat eigen nummers te laten spelen. Het haalt wel de vaart wat uit de show, maar zijn akoestische liedjes zijn zeker het beluisteren waard, waarbij ‘Iedereen Is Aan De Drugs, Behalve Ik’ als beste uit de bus komt. Al met al beschikt Gork A27 nog altijd over een groot potentieel. Alleen moet er gezocht worden naar het goed inpassen van de toetsten, die een sax niet kunnen vervangen maar juist een eigen geluid moeten geven. De try-out is in ieder geval geslaagd. De vernieuwde kop is er af.