Dordtse Funky Organisers winnen Regioruis

Finale tijdens Anywave in Brogum

Andre Joosse ,

Regioruis is de lokale talentenjacht van Schouwen-Duiveland. Uit de voorrondes werden zes acts geselecteerd die vandaag het Anywave podium mogen betreden. Een gevarieerde finale met rock, funk en punk.

Monsun doorstond de eerste Regioruis voorronde met vlag en wimpel. Ook vanmiddag maken ze indruk met hun energieke bluesrock. Rammelig en heerlijke bluesrock met een randje grunge. Alle acts deze middag moeten het nummer 'Somebody That I Used To Know' coveren. Het Gotye nummer zal de jury helpen bij het bepalen van de winnaar, waar originaliteit een belangrijk toetspunt is. Monsun begint rustig aan het nummer en bouwt het uit naar een einde met een geweldige gitaarchaos.

Nutz gaat ons met akoestische gitaar en mandoline een lesje Ierse folkpunk geven. Zo horen we 'The Rover' en 'Whisky In The Jar'. Daarnaast horen we minder bekende nummers van Pat Cooksy en Wingnut Dishwasher Union. Allemaal covers waar hij zijn zang aanpast aan het origineel, wat bij ons de vraag oproept wat nu het echt Nutz-geluid is. De Gotye cover mislukt, jammer.
 
Een Dordtse band op een Zeeuwse talentenjacht, kan dat? Blijkbaar wel. Ach, hadden we twee jaar geleden ook geen Bredase Zeeuwse Belofte? Dat ze de finale waardig zijn is een feit. The Funky Organizers swingen, rocken en krijgen het publiek aan het dansen. Een terechte winnaar.

Jong, jonger, jongst.
Smash hoort bij de laatste categorie. 13 jaar zijn de jongens. We horen rock- en punkcovers, maar uit hun eigen repertoire horen we dat we hier met een punkrock band te maken hebben. Ze zijn met vier man en hebben de energie van tien, het hele podium wordt gebruikt en zonder te denken stagedived de zanger de zaal in. Als deze jongens hun eigen werk uitbreiden en volgend jaar terugkomen dan weten wij wel wie de winnaar gaat worden.

Silence is de grote verrassing in deze finale. De band beschikt over een eigen geluid waarin we de meest uiteenlopende stijlen terug horen. Een mix van metal, gothic, klassiek en popmuziek met als basis het toetsenwerk en de hoge zangstem van de frontvrouw. Bijzonder is het gebruik van een harp dat vooral in de Gotye-cover een hoofdrol speelt. De band moet nog wel zoeken naar een harmonieuze manier om de verschillende stijlen tot een Silence geluid te kneden, bij vlagen klinkt het optreden wat rommelig.
 

Nadat The Funky Organisers tot winnaar zijn gekroond staat er de Regioruis Special Act klaar op het hoofdpodium van Anywave. The Dirty Daddies, zo fout de naam klinkt, zo fout is de band ook echt. Alle bandleden hebben net iets te strakke witte kleding aan, geaccentueerd met bandana en zweetbandjes beklimmen ze het podium. Frontman, Destine-toetsenist Laurens Troost komt oorspronkelijk uit Schouwen-Duiveland en verwelkomt dan ook zijn familie. De rest van de band zijn leden van Destine en bevriende bands. In een rap tempo spelen ze alle klassieke poprock hits van de afgelopen tien jaar. Zo komt het halve oeuvre van Bon Jovi langs en horen we Bryan Adams en Guns 'n Roses. Een rockend einde van een mooie Regioruis finale!