Chef’Special op herkansing in Gebouw-T

Band slaagt in halfvolle zaal

Tekst: Benny Leeuwenhaag Foto's: Robin Looy ,

Sinds 2008 vormen vijf muzikale vrienden Chef’Special. De uit Haarlem afkomstige band brak eind 2010 door met de single ‘Airplaying’ dat op hun debuutalbum ‘One For The Mrs.’ staat. Hun stijl is een combinatie van verschillende genres zoals reggea, funk, rap, rock en zelfs een vleugje dubstep is de heren niet vreemd. Omdat het optreden vorige keer niet door kon gaan wegens ziekte van de zanger, mogen de boys vanavond op herkansing in Bergen op Zoom.

Het voorgerecht wordt vanavond voorgeschoteld door Michael Prins. Hij is bekend van het tv-programma ‘De Beste Singer-Songwriter van Nederland’. Prins heeft een mooie zuivere stem en begeleidt zichzelf met een gitaar. Verder wordt hij nog ondersteund door een drummer en een gitarist. De muziek is heel rustig en vooral de gitarist valt op omdat hij met zijn gitaar op schoot heerlijk soleert. Michael weet niet goed wat hij tussen de nummers door moet zeggen en komt daardoor erg vaag over. Ook worstelt hij met het niveau van het geluid. Al met al is het geen slecht optreden.  

Voordat we het hoofdgerecht opgediend krijgen, wordt bassist Jan Derks alleen het podium opgeduwd omdat hij vandaag jarig is. De hele zaal zingt hem toe en dit zorgt meteen voor een gezellige sfeer. De rest van de band betreedt vervolgens het podium onder leiding van frontman Joshua Nolet, Guido Joseph op gitaar, Wouter Prudon op drums en op toetsen Wouter Heeren. Er wordt afgetrapt met ‘Airplaying’, een funky nummer die er gelijk lekker in knalt na het milde voorgerecht. Joshua maakt na afloop zijn excuses omdat het vorige optreden niet door kon gaan.  

Het is duidelijk te horen dat de jongens goed op elkaar ingespeeld zijn. De stem van Joshua is elke keer goed raak en interactie met het publiek is aan hem wel toevertrouwd. Tijdens ‘Biggest Monkey’ is te horen dat rappen hem ook makkelijk afgaat. Gitarist Guido springt er uit met zijn funky spel dat dan aan het eind van  - bijvoorbeeld - ‘Colors’ uiteenspat in een geweldige solo. Er is sowieso niemand die een mindere indruk achterlaat. Een lied dat ook nog opvalt is ‘My Night Off’, een vrij rustig nummer dat uiteindelijk overgaat in rammende dubstep, wat door het publiek zeer gewaardeerd wordt.  

Het toetje is de afsluiter ‘Stick Around’ een heerlijke song met een hoog Bob Marley gehalte. Dat ligt Joshua wel. Als  het nummer op zijn einde loopt, wordt aan het publiek gevraagd om vier keer yeah mee te zingen van zacht naar hard. Dit lukt goed, waarna de band alles geeft en helemaal los gaat. Een grand dessert als waardige afsluiting.  

Het avondje Chef’Special in Gebrouw-T was een prima maaltijd met een klein voorgerecht, een prima hoofdgerecht en een heerlijk toetje. Jammer van de lage opkomst, wat toch wel vreemd is voor een bekende band als Chef’Special.