Yellow 2.0 is haast een feit

Band uit Zuid-Beveland wil in 2014 comeback maken

Tekst: Gijs Kamphuis Foto's: 3voor12/Zeeland ,

Het is even stil geweest rond de Goesse pop/rockformatie Yellow. De groep leek alle winden mee te hebben tijdens de Zeeuwse Belofte en hun deelname aan Pop aan Zee in 2012. Tot de gitarist vertrok. Verschillende pogingen om een nieuwe te rekruteren strandden. Het besluit werd genomen: Yellow zou verder gaan zonder snarenplukker. Bijna een jaar na die beslissing zit de band nu in de studio om hun eerste EP op te nemen. In 2014 moet dan een grootste comeback volgen. Aan zangeres Joyce Gyselinck de vraag hoe de zaken er voor staan.

“We liggen op schema. De backing vocals en de baspartijen moeten nog opgenomen worden en we willen nog een extra vioolpartij in sommige nummers. Voor de kerstdagen moet alles er op staan. Dan gaan we in januari nog eens kritisch luisteren. Daarna kan het mixen beginnen. We hebben Han Nuijten bereidt gevonden dit werk te doen. Hij werkte jaren lang bij de Bulletsound Studio in Hilversum en heeft voor vele grote artiesten cd’s afgemixed. Een man met veel ervaring dus. Wie de master gaat maken weten we nog niet. De cd-presentatie moet in maart of april doorgang vinden. Dat moet echt een grote happening worden. Dan is Yellow 2.0, zoals we het zelf wel eens noemen, een feit.”
 
Zo puur mogelijk
Voor de toetspartijen reisde toetsenist Dennis Notenbaart naar Schagen waar een speciale studio voor toetsinstrumenten gevestigd is. Dit vanwege het karakteristieke geluid dat daar verkregen kan worden. “Een simulatie uit een digitaal instrument klinkt nooit zoals het origineel. Dus vandaar, we willen het geluid van de instrumenten zo puur mogelijk vastleggen.” Vanwege het vertrek van gitarist Maurits Holm was het wel even puzzelen. Hoe konden de nummers toch intact blijven, was de vraag: “We hebben alle nummers een nieuw arrangement gegeven en de gitaarpartijen er uitgeschreven. Toen bleek dat het vinden van een nieuwe gitarist niet ging werken leek ons dat de beste oplossing. Tijdens het proces van herschrijven leek het ons beter om de nummers dan ook direct maar goed op te nemen.”
 
Presteren op het moment dat je daar bent.
Yellow maakt de mini-cd compleet in eigen beheer en in hun eigen tempo. Er is wel een deadline maar er is geen druk, zo vindt de frontvrouw: “Onze drummer, Edwin van Vlierden, heeft een studio. Dat is wel zo handig. Als je dan een keer je dag niet hebt, kan je het op een andere dag nog een proberen. Toen ik in het weekend de zangpartijen ging opnemen had ik de zaterdag niet zo’n beste stem. Na een nacht goed slapen en lekker rusten ging het de zondag stukken beter en hebben we alles afgemaakt en wat ik een dag eerder ingezongen had opnieuw gedaan. Als je een studio moet huren heb je die luxe niet. Dan moet je presteren op het moment dat je daar bent.” 
Met het herschrijven van alle nummers en het opnemen van de muziek is er ook geen plaats meer voor een gitarist in de band, meent Gyselinck: “We hebben de stap gemaakt om zonder verder te gaan en dat gaat prima. Een band als Keane heeft ook geen gitarist, dus zo raar is het niet. We zijn benieuwd wat iedereen van onze plaat vindt, maar hebben er alle vertrouwen in.”
 
Alle studioverhalen van Yellow zijn te lezen op www.yellowmusic.nl