Robert Jan Stips verrassend solo in ‘t Beest

Een avond vol enthousiaste verhalen, improvisatie en interactie

Joyce de Nijs ,

Robert Jan Stips, vooral bekend als toetsenist van de Nits, heeft een repertoire van ruim 300 nummers. Zijn solotour bestaat daarom, naar eigen zeggen, uit ‘afleveringen’ en niet uit een vast programma. Kortom, elke show is weer anders. Want, Stips zoekt de interactie met het publiek, dat van te voren op zijn website verzoeknummers mag indienen voor zijn optreden. Voorwaarde is natuurlijk wel dat het verzoek geschreven, gecomponeerd, geproduceerd of opgenomen is door Stips.

In ’t Beest staat op het podium een draairad naast de piano. Waarschijnlijk nog een manier voor participatie van het publiek. Het is duidelijk. Dit wordt De uitkomst biedt een keuze uit drie of vier nummers welke hij dan voor ons speelt. Dat maakt het een afwisselende avond.
 
Radar Love vs. Chopin
Stips gaat van start met ‘She was Naked’, het eerste nummer dat hij met zijn band Supersister opnam, destijds nog op een vier-sporen recorder. Het nummer betekende de doorbraak van Supersister. Helaas komt na enige tijd een einde aan het succes van Supersister en wordt Stips vrijwel direct gevraagd bij The Golden Earring. Tijdens die tour werd ‘Radar Love’ dé hit. Stips speelt in ’t Beest een improvisatie op dit nummer; de tekst van ‘Radar Love’ over een wals van Chopin, een geniale vondst.
Ruim 40 jaar Nederlandse muziekgeschiedenis
Bij The Golden Earring speelde ook saxofonist Bertus Borgers. Borgers en Stips ontdekten na enige tijd dat zij het beiden misten om hun eigen stijl te spelen. De saxofonist nam in die periode een solo album op. De muzikanten die er aan meewerkten (onder andere de drummer en bassist van Cuby & the Blizzards) hadden er allen zo’n groot plezier in, dat ze besloten een eigen groep te starten. Zo ontstond Sweet d’Buster, waar Stips als toetsenist en zanger speelde. Vanavond krijgen we ‘Still Believe’ in een prachtige uitvoering te horen.
Na een jaar of vier stopte Stips bij Sweet d’Buster en begon een nieuwe band, Transister. Dat was geen groot succes. De band bracht één album uit en daar bleef het bij. In de tussentijd werkte Stips als producer van onder andere Gruppo Sportivo. Hij speelt voor ’t Goese publiek een medley van hen, met een aantal bekende hits. Vanzelfsprekend krijgen we ook een aantal nummers van de Nits te horen, waaronder ‘Fire in my Head’ en ‘Nescio’.
 
O Die Zee
De Nits viert volgend jaar hun 40-jarig jubileum met een tour. Ook kondigt Stips een nieuw project aan dat volgend jaar zal plaatsvinden in Zeeland. Het gaat om een moderne bewerking van de Odyssee van Homerus, getiteld ‘O Die Zee’. Fort Rammekes wordt de locatie van een groot muziek/theaterspektakel waar Stips als muzikaal leider samenwerkt met Huub van der Lubbe als tekstschrijver, Tom de Ket als regisseur en Leo de Nijs als vormgever. Voor de muziek zijn verschillende Nederlandse songwriters gevraagd. 3voor12/Zeeland houdt dit evenement in de gaten.
 
Het is een boeiende avond, met veel luisterplezier en ruim 40 jaar Nederlandse muziekgeschiedenis. Elk nummer heeft een eigen verhaal. Omdat Stips natuurlijk zelf deel uitmaakt van deze historie kan hij er met veel enthousiasme over vertellen. Leuk om te horen hoe de bands en nummers tot stand zijn gekomen. Een twee uur durende show, waar je echt van geniet.