Vanavond, zaterdag 7 december, is het laatste optreden van PopAanZee seizoen 2013. Als het goed is staan hier in De Spot de nieuwe muzikale beloftes uit Zeeland: Jimmy Dumbbell, Geert & The Chiefs en Steady New Sounds. Deze drie bands hebben zich het afgelopen jaar kunnen bewijzen als voorprogramma op diverse podia en op bijna alle Zeeuwse festivals. Vanavond moeten de drie bands het alleen doen, er is namelijk geen grote naam als publiekstrekker.

DJ Bartcore opent de avond met het draaien van zijn favoriete vinyl, terwijl De Spot vol loopt met trotse familieleden en fans. Stipt half tien trapt Jimmy Dumbbell af. De voorste rij is al opgeëist door een tiental trouwe fans. De band uit Bruinisse heeft dit jaar een veelbelovende EP opgenomen. Maar helaas, de toetsenist stopte er mee en live miste de band net dat fijne geluid wat op de EP gepresenteerd werd. Gelukkig staat vanavond het keyboard weer prominent op het podium en de volle sound van de band komt weer tot zijn recht. De muzikanten zoeken de blues op en hebben goed naar The Doors geluisterd. Kortom, Jimmy Dumbbell geeft een sterk optreden en is het afgelopen jaar zeker gegroeid.

Geert van Oorschot heeft tijdens het festivalseizoen al bewezen de status van beginnende act te zijn ontgroeid. Met gemak overtuigde hij bijvoorbeeld Klomppop van zijn kunnen. Ook vanavond lijkt dit weer het geval te zijn. Als stralend middelpunt van ‘zijn’ Chiefs springt hij het podium rond. Vol vuur bespeelt hij de inmiddels volgelopen Spot. Geert & The Chiefs is een band die zich helemaal thuis voelt op een podium en als geen ander weet hoe het publiek bespeeld moet worden.

Steady New Sounds mag afsluiten. Deze band laat een pakket aan nieuwe songs horen. Viel het, naar eigen zeggen, gisteren in Breda wat tegen, vanavond is het publiek er helemaal voor de band. Lekkere rock-'n-roll en britpop gemengd tot hun eigen ‘Steady sound’. Het is een derde hoogtepunt van deze avond in Middelburg.

 Na deze optredens kunnen we drie conclusies trekken: 1) Om te beginnen dat lokale bands gewoon een zaal als De Spot vol krijgen, 2) Dat POPAANZEE drie topbands heeft afgeleverd in 2013 en, 3) dat deze acts helemaal geen grote naam als publiekstrekker nodig hebben. Zeeland mag trots zijn.