Succesvolle Local Underground in Brogum

Vier Zeeuwse bands stellen zeker niet teleur

Tekst & foto's: Ben Willemsen ,

In het jaarlijks terugkerende Local Underground krijgt het lokale talent de kans zich van zijn beste kant te laten zien. Deze keer ligt de nadruk op rock, met een hoofdletter R. In een niet helemaal uitverkocht, maar wel gezellig druk Brogum staan vier rock- en metal bands: Phased Curve, Rye, Harbour of Souls en Jimmy Dumbbell.

Phased Curve

Deze Schouwse band speelt een mix van eighties hardrock en nineties rock. Denk hierbij aan bands als Airborne en Audrey Horne, maar dan met een zangeres. De band heeft een leuke podiumpresentatie en is goed op elkaar ingespeeld. Zangeres Christiane van der Wielen heeft een mooie stem die goed bij de stevige sound van de band past en haalt hier en daar lekker hoog uit. De muziek is technisch dik in orde. Prima begin van de avond, al is het allemaal wel wat braaf en mag het best wat ruiger en meer rock-‘n-roll.

Rye

Ruiger en vuiler is het zeker met Rye. Vuige, verontrustende post rock/metal a la Deafheaven gecombineerd met Fu Manchu. Maar Rye heeft zeker ook een eigen geluid en aan zanger Mithat Dogan is alles pure energie die over het podium stuitert. Het knalt er direct in en pakt je bij de lurven en is strakker dan een gesteven maatpak. Beukend, energiek en slopend, zwoegt de band zich door de nummers heen. Een rustpuntje word je niet gegund en laat sommige bezoekers, die voor het eerst kennismaken met de band, wat verward achter.
 

Harbour of Souls

Eigenlijk de afsluiter van de avond, maar omdat Jimmy Dumbbell vanavond ook nog een optreden in De Spot heeft, speelt Harbour of Souls als derde band. Blijkbaar tot ongenoegen van de band, want zanger Martin de Jong kondigt zijn band aan met “Hoi, wij zijn Jimmy Dumbbell”. Martin zingt overigens knap zuiver en aan de muzikanten hoor je stuk voor stuk de jarenlange muzikale ervaring in diverse bands. Deze band weet wel waar Abraham de metal-mosterd haalt. Niet vernieuwend, maar daarom niet minder lekker. Het is een heimelijk genoegen naar vervlogen dagen van Ronnie James Dio, Iron Maiden en Judas Priest. Harbour of Souls was de terechte afsluiter geweest.

Jimmy Dumbbell

Na een optreden eerder deze avond in de Middelburgse Spot zou je verwachten dat de band wat uitgeblust op het podium zou staan. Niets is minder waar. De band gaat er direct vol enthousiasme in. Een groot deel van het publiek kiest er echter voor om buiten even lekker bij te praten. Het is dan inmiddels ook al half één als Jimmy Dumbbell begint. Het overgebleven publiek krijgt een lekkere melancholie van Britpop met wat folk invloeden voorgeschoteld. Zelf noemen de bandleden het “Brupop”. De deelname aan POPAANZEE is duidelijk zichtbaar aan het worden. De podiumpresentatie van de band is verbeterd en de sound zit beter in elkaar. Ook de vele optredens van de band zullen hier aan bijgedragen hebben. De vraag blijft of het allemaal bijzonder genoeg is om door te breken, maar muzikaal weet de band ook in Brogum te overtuigen.