Betje en Aagje Genootschap

Een kruisbestuiving van muziek en poëzie

Tekst:Sandra Burgers, Foto's: Jan van den Berg ,

Het ‘Betje en Aagje Genootschap’ is een initiatief van Yvonne Wagenaar (schrijfster, zangeres) en Henny van Kesteren (schrijfster, zangeres, gitarist). Beide dames hebben elkaar gevonden op het gebied van muziek en zijn daarnaast actief met het schrijven van gedichten en verhalen. Het leek hun een goed idee om meer mensen te ontmoeten met dezelfde interesses en die dat ook nog eens met elkaar willen delen. Vandaag, in stadscafé de Dighter aan het mooie Bellamypark in Vlissingen, concludeert Van Kesteren dat dit héél goed is gelukt. Het overtreft zelfs haar verwachtingen.

Binaire vrienden

Het belangrijkste is, volgens Van Kesteren, dat er behoefte is om met artistiek werk naar buiten te treden, bijvoorbeeld door voor te lezen of gewoon te verkopen. Daarvoor biedt het ‘Betje en Aagje Genootschap’ in feite een podium. Het is hun tweede bijeenkomst. In juli, op de geboortedag van Betje Wolff, was het de eerste. Er zijn vandaag zo’n 25 zeer geïnteresseerden naar de bijeenkomst toe gekomen, zoals Raymond van de Ven en  gepensioneerd weerman Jos Broeke (Omroep Zeeland). Broeke vertelt over Aagje Deken en haar interesse in het weer: ze bestudeerde ijskristallen.. Hij leest voor uit eigen werk, onder andere het gedicht ‘Binaire vrienden’ waarmee hij in 2012 een prijs won. 

Mainstream

De muzikale omlijsting van deze middag is passend bij de bedoelde kruisbestuiving die absoluut tot stand komt. Van Kesteren en Wagenaar alias ‘De Joffers’ zingen liedjes die uitstekend aansluiten bij het gekozen genre van de middag: “Henny en ik hebben nogal een afslag genomen, door dit te doen” zegt Wagenaar over het organiseren van hun genootschap. “We zijn ook wel door mensen voor gek verklaard.” Met het liedje ‘Mainstream Road’ onderstrepen ze hun lef om iets te doen wat minder voor de hand ligt: “Neem nooit de afslag van mainstream road. Lieve kind, het wordt nog eens je dood,  maar kleine meisjes worden groot.” Het is een van de gedichten die het duo op muziek heeft gezet, en prachtig tweestemming zingt, begeleidt door verfijnd troubadourachtig gitaarspel. 
 
De volgende bijeenkomst van het ‘Betje en Aagje Genootschap’ vindt in juli 2014 plaats, wederom op de geboortedag van Betje Wolff. Voor meer informatie, kijk op www.facebook.com/pages/Betje-en-Aagje-Genootschap/149252995275567