Monsun and the Majestical Masters of Mayhem wint Steenworp

Zeeuws-Vlaamse bandcompetitie komt tot climax in Terneuzen

Tekst en foto's: Gijs Kamphuis ,

De finale van Steenworp, we zijn er geraakt. Na vier voorrondes, in Westdorpe, Schoondijke, Hulst en IJzendijke, zijn er vijf finalisten overgebleven. In de Pit in Terneuzen vechten zij onderling uit wie de felbegeerde Steenworptrofee naar huis meeneemt. Net als vorig jaar won er een act van ‘de overkant’.

De jury was unaniem. Monsun and the Majestical Masters of Mayhem, is de beste. “De band met die moeilijke naam”, zo als jury voorzitter Peter de Graaf het uitlegt, heeft vooral een erg goed gitaargeluid, mooi nummers en een eigen gezicht. Wel moet het trio iets minder slordig worden, zo oordeelt de jury. Muzikaal haalt de band hun inspiratie uit lang vervlogen tijden. De jaren ‘70 om precies te zijn, maar weet daar wel een moderne twist aan te geven. En ondanks dat het optreden niet eens heel lekker loopt zijn zowel juryleden als toehoorders overtuigt van de kwaliteiten van dit trio uit Zuid-Beveland. De band uit Goes laat daarmee singer-songwriter Dyln, punkband Smash en de Belgische acts Attic Isolation en The Melting Snowmen, achter zich. Het prijzenpakket bestaat, naast de trofee, uit studiotijd, een plekje op Weitjerock, The Road To Graauwrock en de Vestrock Rally. 

Smash valt vooral op vanwege haar jeugdige leden. Deze (basisschool?) leerlingen doen het verbluffend goed. Zeker hun Lamaketta’s cover ‘Biet-ie akum aai’ is erg geestig. Na het optreden wordt er naarstig gezocht naar de meegenomen voetbal, om buiten op het pleintje hun potje af te maken. 

Attic Isolation uit het Belgische Eeklo zet hierna een wat serieuzere toon. Met zanger Jacob Vermeire heeft de groep een echte frontman in huis. Hij draagt de band en de muziek, die, in vergelijking met de voorronde, een wat rustiger karakter heeft. Met hun atmosferische pianorock wordt lof geoogst. Als verplichte Zeeuwse cover speelt het viertal een nummer van Gork A27.  

Het singer-songwritersgilde wordt vanavond vertegenwoordigd door Dyln. Deze liedschrijver uit Cadzand bouwt een intiem sfeertje op het podium, inclusief schemerlamp en hangbank, van waaraf drie vrouwelijke fans zijn show mogen volgen. Muzikaal is zijn werk een kruising tussen de serieuzere solonummers van Eddie Vedder en de luchtige surfklanken van Jack Johnson. Een prettige afwisseling met al het gitaargeweld.

Aan The Melting Snowmen de taak om als laatste van de finalisten het publiek te winnen. En dat lukt! Met een bravoure vanjewelste wint deze Belgische variant van The Foo Fighters het publiek om de vinger. De jury was van mening dat deze Belgen ook eigenlijk al te goed zijn om hier te staan. A Nameless Band Called Funk verzorgt deze keer het pauzemuziekje, wat ook zeker lekker funky is, waarna de winnaar van vorig jaar, Geert And The Chiefs, de prijzen overhandigt aan Monsun and the Majestical Masters of Mayhem-voorman Thomas van Steenbergen. Ook namens 3voor12zeeland: gefeliciteerd!