Verslag Made in Belgium

Vlaamse gezelligheid in Gebouw-T

Tekst: Benny Leeuwenhaag Foto's: Harrij vd Burg ,

Dat Belgische acts populair zijn in het zuiden van ons land getuigt de goed gevulde zaal van Gebouw-T. Op weer een editie van Made in Belgium geven vijf bands acte de presence. In de zaal zullen Arno, The Van Jets en Noble Tea spelen. En in de bovenfoyer (T-up) spelen Douglas Firs en S.A. Barstow.

In de zaal mag Noble Tea het spits afbijten. De band won vorig jaar de T-strijd, en is dus geen onbekende in Bergen op Zoom. Wat een heerlijke melancholische liedjes spelen deze mannen. Vaak vrij rustig met dan ineens wat heftigere stukken. Goed gitaargeluid begeleid door prachtige toetsen en een mooie zuivere stem. Een half uur is wel vrij kort, hopelijk werken de mannen snel aan meer nieuw werk.  

De eerste artiest die boven mag spelen is S.A. Barstow. Uit honderdvijftig  inzendingen is deze singer songwriter geselecteerd om zichzelf te presenteren in de intiemere setting van Gebouw-T de T-up. Prachtig gitaarspel wat doet denken aan Jose Gonzalez en een goede stem. Een prima optreden waarbij rustige en wat hardere nummers elkaar goed afwisselen.

En we zijn weer terug in de zaal voor een portie rock-’n-roll opgediend door The Van Jets. De band is alweer toe aan hun derde album en draait dus alweer even mee. Ontblote bovenlichamen een flinke dosis testosteron en goede interactie met het publiek, deze gasten hebben het allemaal. De energie spat van het podium af en de gitaarsolo’s zijn aangenaam vuig. Kortom een heerlijke show.  

Het tweede optreden in de bovenfoyer word verzorgd door Douglas Firs. De band is thuis gelaten want Gertjan van Hellemont treedt solo op. Het is een zeer mooi ingetogen optreden, a la Ryan Adams. Met mooie intieme songs en een geweldige stem. De foyer is stil en luistert vol verwondering, super.

Als afsluiter van de avond speelt Arno en dat is een verhaal apart. Zijn karakteristieke donkere rauwe stem en veelal franse teksten zijn niet iets wat je dagelijks hoort. Het neigt naar Franse chansons met een vleugje blues. Hij wordt begeleid door een uitstekende band waarbij de toetsen heel belangrijk zijn. De stem van Arno en de Franse teksten zorgen ervoor dat de band anders en bijzonder klinkt. Een aparte maar zeker goede afsluiter van deze avond.  

Made in Belgium is een verrassend leuk festival. Een goede combinatie tussen gevestigde orde en opkomende talenten. Leuke bijkomstigheid is de bovenfoyer waar de singer songwriters prima tot hun recht komen. Een goede opkomst maakt  het helemaal af. Tot volgend jaar…