Interview All On Black

Vrijdag 19 april hoofdact op het 3voor12/zeeland festival

Agnes van den Herik ,

“…I put it all on black, the color you're all dressed in…” is een regel uit een song van de punkband Alkaline Trio. Dit is tevens de herkomst van de bandnaam All On Black uit Bergen op Zoom en de Randstad. De punkrock band bestaat uit vijf leden, te weten: Ivo Jansen (zang), Simon van Arkel (gitaar), Bram Bergs (bas), Kees Haverkamp (drums) en Maarten van den Bogaard (gitaar). 3voor12/Zeeland heeft een gesprek met Bram Bergs, de bassist van All on Black.

Al sinds jouw jonge jaren ben je geïnteresseerd in muziek. Ook nu blijf je de muziek op de voet volgen. Wat valt je op aan de huidige muziekcultuur in jouw woonplaats Bergen op Zoom?

Ik luisterde zelf veel punkmuziek en een beetje metal toen ik een jaar of zestien was. In de Waterput in Middelburg speelden vaak leuke bandjes en ook in wat cafés zoals de Surfclub in Bergen op Zoom. Dat was altijd heel erg leuk. Je zag nog eens toffe bandjes uit de buurt. Op dit moment is de muziekcultuur niet zo heel goed als dat ik het zou willen zien. Er spelen flink wat coverbandjes, wat best wel eens aardig is, maar die laten geen nieuwe, verrassende dingen horen. Het is ook eigenlijk niet meer zo gericht op jongeren. Je hebt sinds een jaar of drie Gebouw-T, wat zeker een positieve ontwikkeling is en waar prima optredens zijn. Je merkt wel dat daar behoefte aan is. Bij dance-feestjes, hiphop-optredens en dat soort dingen komt uiteraard wel jong publiek op af.”

 
All On Black bestaat nu ongeveer zeven jaar en heeft een eigen manier van samenwerken en werken aan hun muziek. Daarnaast hebben de heren uit de band al heel wat dingen met elkaar beleefd en gedaan. Kun je iets vertellen over het ontstaan van jullie laatste CD ‘Weightless’?
 
Wij als All On Black hebben altijd punkmuziek gemaaktin eerdere bandjes, maar nu maken we muziek waar onze ouders ook naar kunnen luisteren! Meer rock is het nu. Je merkt wel dat het uit de punkhoek komt, maar het is gewoon stevige rockmuziek. De laatste CD (Weightless, uit 2011) is ook wel een beetje voor het wat grotere publiek geschreven. We blijven wel wat in de punkhoek hangen maar zoals bij de optredens in 013 en de Melkweg of voor 3FM bijvoorbeeld, worden we toch als rockband neergezet en goed ontvangen."
 
Maarten en Simon, de gitaristen, maken in grote lijnen de melodieën en nemen die ook gelijk op. Dat is heel handig. Via Dropbox krijgen we dit dan binnen en kunnen we er verder aan bouwen. Ivo schrijft in de meeste gevallen de teksten en Simon voegt daar soms nog iets aan toe. Dat werkt prima zo. We kunnen gewoon niet iedere week repeteren. In Bergen op Zoom hebben we een ruimte gehad en repeteerden we één keer in de maand een heel weekend. Dit werkt voor ons het beste en is veel productiever dan een paar uurtjes per week samen spelen, waar dan ook nog een veel tijd verloren gaat aan het bijkletsen.
Verder zijn we vrij democratisch in het beslissen of een nummer wel of niet op de CD komt. Gewoon door stemmen en vinken! De nummers die de CD niet halen, spelen we nog wel live. We moeten het er gewoon allemaal mee eens zijn.”
 
De CD ‘Weightless’ hebben we samen opgenomen met onze producer Rob Klerkx, de drummer van Moke, in de Bunt Studio van Menno Bakker en André van den Bunt in Utrecht. Rob Klerkx wilde het beste uit ons halen en kon behoorlijk blijven pushen, waardoor we sommige nummers wel dertig keer moesten herhalen voordat hij tevreden was. Hij gaf hele goede aanwijzingen en muzikale tips. Dat heeft ons enorm geholpen. Ondanks de frustraties af en toe, zijn we ontzettend blij dat deze CD eruit is gekomen. De meeste reacties zijn zeer positief, al vinden sommigen misschien dat we te ‘rustig’ zijn geworden.”
 
Bram, jij beseft dat het bestaan van een muzikant niet altijd even gemakkelijk is en ook offers, inzet en passie vereist. Kun je hier voorbeelden van geven?
 
Ik zou best van muziek mijn werk van willen maken. Mocht het ooit zover komen, dan graag. Uiteraard moet je ook realistisch blijven. Hier in Nederland is het erg moeilijk om van een muzikantenbestaan te kunnen leven. Kijk, tegenwoordig is het heel makkelijk om thuis dingen op te nemen en kan je best, wanneer je hier handig in bent, een redelijke CD opnemen. Wat ook betekent dat er steeds meer bandjes opstaan, waardoor de concurrentie nog groter wordt. Het is gewoon moeilijk om interessant of verrassend te blijven. Tja wat is eigenlijk al niet gedaan? Maar verder doen we het voor de lol. We hebben ondertussen een leuke vriendenkring opgebouwd en muziek maken is gewoon wat wij willen. Je moet veel willen oefenen, op willen treden en veel tijd steken in je instrument. Het openstaan voor alle soorten muziek zou ik bijna als een must beschouwen. Naast punk en metal luister ik ook naar klassieke muziek of bijvoorbeeld ska. Dat probeer ik dan ook mee te spelen. Daar leer ik veel van. Soms is dit zelfs in de muziek te gebruiken die wij maken. Of om alleen maar je skills te verbeteren. Je moet er veel tijd, energie en ook wel geld in stoppen. Muziek maken en dit combineren met werk of gezin is best nog eens lastig. We zijn inmiddels weer bezig met nieuw materiaal. Daar gaan we na de zomer weer volle bak tegenaan. En ik zou dan ook heel graag voor de komende nieuwe CD, een clip willen maken.”
 
We zijn al een jaar of vier, vijf samen en zijn ondertussen goede vrienden geworden. Dit houdt in dat we veel van elkaar kunnen hebben. Het leuk hebben samen vinden we zeer belangrijk. Iedereen heeft een ander karakter, maar dit gaat over het algemeen goed. Zeggen wat je denkt moet ook gewoon kunnen. De balans is er binnen de band, zowel op muzikaal, als op persoonlijk vlak. En dat is mooi.
 
Op 19 april speelt All On Black als hoofdact op het 3voor12/Zeeland festival. Wat vind je van dit festival?
 
We hebben al twee keer eerder gespeeld op het BoemTikfest. De organisatoren proberen altijd een zo divers mogelijk programma neer te zetten. Bands treden op in ‘De Vrijbuiter’ of ‘La Strada’ in Goes. Van tevoren beluister ik wel wat nummers van de bands die op dit festival optreden. De sfeer is er altijd goed en er komt veel publiek op af. In Nederland is er toch best een ‘YouTube’ mentaliteit: “Waarom zou ik live naar een bandje gaan kijken, terwijl ik dit ook lekker op de bank achter mijn computer kan doen?“
Het gewoon naar een leuk café gaan en luisteren naar een bandje dat je niet kent is vaak positief verrassend. Wij zijn klaar voor het 3voor12/Zeeland festival en hebben er zin in!”