Gare du Nord weet te verleiden

Band zorgt voor zwoele zomeravond in Gebouw-T

Tekst: Joost Verdult Foto's: Erik de Klerck ,

Er waren geen korte broeken te bekennen, maar de bluesy jazz van Gare du Nord zorgde 13 april voor een zomerse sfeer tijdens de nieuwe Lifesexy-tour. De Nederlandse/Belgische muzikanten speelden met brede grijnzen op hun gezichten voor een vol Gebouw-T.

Voorzichtig betreden een aantal bandleden in een zwart pak het podium in Gebouw-T. Het publiek lijkt er nog niet erg zin in te hebben. Het applaus voor de mannen is net hard genoeg om te kunnen horen. Het enthousiasme lijkt toe te nemen wanneer saxofonist en oprichter van de band, Barend Fransen, al spelend het podium op komt lopen. Als zangeres Dorona Alberti in haar zwarte petticoat tevoorschijn komt en begint te zingen, worden de mensen in het volle Gebouw-T al wat losser.
 
Het publiek dat van middelbare leeftijd is, begint langzaam de heupen en schouders los te gooien. En ook al werd de band niet echt warm ontvangen, het applaus na het eerste nummer laat blijken dat de mensen de muziek van Gare du Nord waarderen.
Wanneer Alberti start met zingen, is de zomeravond begonnen. De zangeres heeft een volle stem, met een groot bereik. De langzame en uitgerekte noten van de basgitaar en de korte gitaarrifjes maken de muziek zwoel. De lage tweede stem van de gitarist is een fijne aanvulling van het geheel. Denk daar een toetsenist en een saxofonist bij en de verleidingsmuziek van Gare du Nord is compleet.
 
Iedere muzikant lijkt even belangrijk voor de band te zijn. Regelmatig mag een bandlid zijn of haar vaardigheden laten zien in de vorm van een solo. Niet alleen het publiek, maar ook de muzikanten lijken de loopjes en rifjes te waarderen. De solisten worden met applaus van het publiek en brede grijnzen van de bandleden beloond. Zangeres Alberti maakt tijdens de instrumentale gedeeltes goed gebruik van de ruimte op het podium. Met haar petticoat zwaait ze in de ronde en dwingt hiermee een nog groter applaus af.
 
‘Luisteren of fluisteren’. Op de muur van Gebouw-T zijn die woorden in dikke letter te lezen, maar helaas wordt daar niet heel de avond rekening mee gehouden. Vooral tijdens het begin van de nummers is het gebrabbel duidelijk te horen. Even voelt Gebouw-T aan als een kroeg, terwijl de muziek van de band daar helemaal niet zo geschikt voor is. Gare du Nord is meeslepende luistermuziek die bewust beluisterd hoort te worden.  In de auto op weg naar Frankrijk, in het zonnetje met een koud biertje of in de slaapkamer. Gare du Nord is ideale relaxmuziek  dat duidelijk aanwezig mag zijn. Meer heb je echt niet nodig.