Ganzenpop op laatste Koninginnedag

Zeeuwse toekomstmuziek in de ‘Ganzenstad’

Joris van Moort ,

Een in oranje gekleurd Damplein, biertje in de hand, zonnetje in de rug en vier goede live-acts, dit is het perfecte recept voor een sfeervolle Ganzenpop. Op deze laatste Koninginnedag wordt door Bistro/snackbar De Gans alweer de vijfde editie van het gratis festival georganiseerd met optredens van Monsun and the Majestical Masters of Mayhem, A Generation After, Zaniac en Swamp Machine.

Voor muzikaal genot is men hier dus op het Damplein aan het juiste adres. Er is voor ieder wat wils: scheurende gitaren, nachtegaaltjes, dikke beats en vrolijke pop. Monsun and the Majestical Masters of Mayhem bijt het spits af. Dit Zeeuwse trio met frontman/gitarist Thomas, drummer Chet en gitarist Remko groeit per optreden en dat is goed te merken aan hun manier van spelen. Monsun heeft onlangs nog de Steenworpcompetitie gewonnen en trad ook op tijdens het 3voor12-festival. Dit keer geen bierpauzes, maar serieus spelen in de positieve zin.
 
Iets later dan aangekondigd zet de Goese band A Generation After hun bekende en vertrouwde intro in. Deze band bestaande uit frontman Bas, drummer Rick, basgitarist Nikos en de twee gitaristen Jasper en Daniel hebben goed gekeken naar een van hun Amerikaanse voorbeelden de Foo Fighters. Dat is goed te zien in hun ‘doen’ tijdens hun setlist. Hun muziekstijl wordt ook wel de psychedelische rock genoemd.
 
Catchy, pop, rock, top40, het zijn enkele kenmerken van de band Zaniac. Deze popband speelt vooral vrolijke nummers, die je na twee keer luisteren gelijk mee kan zingen. Deze band lijkt invloeden te hebben van Krezip en Krystl. Potentie om door te breken is er zeker, gezien het genre waar ze inzitten. De band swingt op het podium met frontvrouw Anouk, drummer Harrie, gitaristen Sjoerd en Patrice en basgitarist Joris. DJ Giel Beelen van radio 3FM is al enthousiast, nu de rest van heel Nederland nog!
 
De middag wordt afgesloten met, last but not least, Swamp Machine. De drummer Rick speelt vandaag voor de tweede keer mee. Hij speelt namelijk ook in ‘A Generation After’. Frontman/bassist Koen en gitarist Mehidah maken Swamp Machine compleet. Swamp Machine besteedt veel aandacht aan scheurende gitaren en aan een dikke beat. Jammer genoeg wordt de zang door deze band een beetje in het midden gelaten. Meer aandacht wordt door deze band besteedt aan instrumentale gedeeltes dan aan de zang.
 
De organisator van Ganzenpop kan terugkijken op een gezellige middag met een goedgevuld plein. Ik kijk al weer uit naar een volgende editie: Op Koningsdag of toch nog op ’t oude Koninginnedag?