Collapsing New People wint T-strijd

Hoog niveau in finale van Zeeuws-Brabantse bandcontest

Tekst: Leo Meijaard Foto's: Martin Hol ,

Volledige busladingen van jongelui komen hun favoriete band aan moedigen en dus is het bijna volle bak in Gebouw T. De vijf bands die door de voorronden kwamen, spelen een ´Brabants kwartiertje´ voor een kritische jury en een enthousiast publiek. Collapsing New People gaat er met de juryprijs vandoor. En de publieksprijs? Een lachertje zoals gewoonlijk, dus laten we daar nu nog geen woorden aan vuil maken.

Kai Disko heeft de pech de avond te moeten openen, maar kwijt zich bekwaam van zijn taak. Zanger Eric de Vries laat zijn gitaar de eerste paar nummers in de hoes en dat komt zijn podiumpresentatie zichtbaar ten goede. Het meegereisde Zeeuwse publiek doet een paar stappen naar voren en gaat enthousiast tegenover de band staan. Goed optreden met een (door de jury verplicht gestelde) fijne cover: Johny Cash' Ring Of Fire.
 
 Beginnende band Figure 9 pakt de zaken meteen stevig aan. De zanger, die pas voor de derde maal op het podium staat, groeit naarmate het optreden vordert, van schuchter naar energiek. Hij heeft een goede strot met hier en daar een vleugje grunt. Figure 9 kiest voor I Follow Rivers van Lykki Li als cover. Deze song wordt zo vakkundig verkracht dat er van het origineel niet veel over blijft. Weinig verassend allemaal, maar Figure 9 kan zeker groeien, als het iets eigenwijzer durft te zijn. 

Infinite Mind brengt progrock in de goede zin van het woord. De band slaagt er vanaf het begin in een sferische stemming te creëren. Vaak schuren instrumentale bands tegen het saaie aan maar Infinite Mind weet voor de duur van het optreden, twintig minuten, de spanning er goed in te houden . Zij brengen wel een verassende versie van I Follow Rivers, en dat zonder zang. Ga er maar aan staan. Op hun website staat een vacature voor een zanger. Misschien is het verstandig deze vacature nog even vacant te houden. 
 
Meteen na de opkomst van Collapsing New People voel je in de zaal dat er iets staat te gebeuren. Halverwege het eerste nummer weten de meesten het al: hier staat de gedoodverfde winnaar. Goed, ze hebben de meeste fans bij zich, die echt aanstekelijk voor het podium staan de stuiteren. Maar als zelfs de muzikanten en de aanhang van de andere acts staan te swingen op de strakke ritmes van CNP, dan doe je het heel erg goed. 

Voor Gork A27 wordt het nu lastig hier overheen te gaan. Mede omdat deze band het experiment niet uit de weg gaat en soms moeilijke oplossingen zoekt voor eenvoudige vraagstukken. Ook helpt het niet dat de aanhang van Gork Bergen op Zoom iets te ver vindt. Voor de eerste keer op deze mooie drukbezochte avond vallen er gaten in het publiek. Toch levert de band een prima optreden af. Intelligent, een vleugje experimenteel en met aanstekelijke Balkan invloeden. 
 
Wie deze avond tweede of derde is geworden zullen we nooit weten. Ook niet wat de motivatie van de jury is; de ceremoniemeester van dienst wil blijkbaar zo snel mogelijk voor de TV gaan hangen en maakt meteen de winnaar bekend. En dat is, weinig verassend en geheel terecht: Collapsing New People. 

T-strijd is een geslaagd initiatief van Gebouw T. Niet vanwege het competitie-element -  muziek hoort geen sport te zijn - maar vooral omdat het publiek zich de werkelijke winnaar mag noemen. Voor een paar euro zie je toch maar in een volle zaal een aantal puike bands de revue passeren. En het is allemaal nog goed georganiseerd ook. Valt er dan niets te zeiken? Ja: die publieksprijs. Niet meer doen op deze manier, jongens. De lijst met misstanden van dit stemrondje is te lang om het nog serieus te nemen. Voor de statistieken: hij ging naar Infinite Mind.