The Fictionals winnen Spectra finale

Acht acts strijden in De Klomp Ovezande

Tekst: Henny Lamper Foto's: Rene Kauwenbergh ,

Zo'n twintig minuten later dan aangekondigd trapt de eerste artiest de finale van Spectra af. Het belooft een druk programma te worden met Nutz!, Libertation, Try The Roof, Dehumanization, Monsun, Project, Clear Clamour en The Fictionals. Overigens is het een programma met uitersten: Van Nutz!, met alleen zijn gitaar, tot Dehumanization, die snoeiharde metal speelt.

Alle acts hebben de opdracht gekregen om een nummer van de Zeeuwse dialectrockband Surrender naar eigen hand te zetten. Maar twee bands zijn daar eigenlijk in geslaagd. Zo speelt Dehumanization een eigen grunt-versie van Meriete en vertalen The Fictionals hetzelfde nummer in een Engelstalige pretversie voor 18plus-publiek…
 
Jurylid en Surrender-gitarist Kees Wondergem vindt het allemaal prima. Zelfs voor Try The Roof, de enige band die zich niet aan de opdracht gekweten heeft, heeft hij nog een positieve opmerking: “Als je een opdracht krijgt en die vervolgens niet uitvoert... duim omhoog!”
 
Libertation uit Heinkenszand heeft enigszins moeite met de Surrender-coveropdracht. Maar het viertal maakt dit ruimschoots goed. Als de band gevraagd wordt het podium te verlaten, geven zij hier geen gehoor aan en rocken de tent met ‘Pull You Out’.
 
Clear Clamour is gegroeid na de diverse voorrondes. De band heeft gehoor gegeven aan eerdere jurybeoordelingen. Door het spelen van hun eigen nummers, komt de band nu beter over.
 
Om de tijd te overbruggen tussen de acts op het hoofdpodium, is in de hal van het gebouw een huiskamertje ingericht. Hier spelen de finalisten een akoestische set, en wordt het enthousiaste publiek getrakteerd op ontwapenende optredens.
 
Aan het einde van de avond, na een optreden van de Volbeat-tributeband Volbeer, wordt de Zeeuws Vlaamse band The Fictionals uitgeroepen tot winnaar. De uitzinnige, roodharige frontvrouw van de band neemt een cheque in ontvangst dat besteed kan worden in de grootste muziekwinkel van Zeeland. Ook krijgt de band een aantal optredens aangeboden, waaronder Klomppop op 9 mei 2013.