Dansen met Torre Florim en Roos Rebergen

De Tweede Speeldoos maakt indruk in Bergen op Zoom

Andre Joosse ,

In 2009 kwamen Torre Florim en Roos Rebergen met een mini-album met een zestal liedjes. De nummers op De Speeldoos, zoals dat album heet, zijn gebaseerd op teksten van mensen met een verstandelijke beperking. De opvolger die deze maand uit is gekomen, De Tweede Speeldoos, wordt in tegenstelling tot het origineel wel voorzien van een uitgebreide clubtournee. Vanavond zijn ze beland in Bergen op Zoom. Torre heeft leden van De Staat meegebracht en Roos heeft haar collega van de band Roosbeef uitgenodigd.

Het is niet heel druk in Gebouw-T. Vreemd, wat het is best een exclusief optreden en het album heeft louter goede recensies. De band is er niet minder enthousiast om. Al tijdens het eerste nummer staan Roos en Torre te dansen als een malle. 'Dansen Met Jou' leent zich hier dan ook uitstekend voor. De sfeer zit er gelijk goed in.
 
Hoewel soms de typerende sound van De Staat of Roosbeef even om de hoek komt, is het vooral een eigen geluid wat de samenwerking voortbrengt. Alle nummers sprankelen en zijn catchy en vrolijk. De door Roos gezongen ballade 'Scheld Me Kwijt' is wonderschoon. Torre zijn 'Geen Mens Helpt Mij De Winter Door' doet door zijn zang denken aan Drs. P. Het publiek begint spontaan met de voeten te stampen op de marsmuziek van dit lied. De teksten zetten tot nadenken: “en de meisjes zijn te bloot, en mijn moeder veels te dood”.  

 

Tijdens het optreden gaan geluk en verdriet hand in hand. De bijna kinderlijke teksten worden door Torre en Roos in al hun eenvoud, serieus en direct gebracht. Maar tegelijk worden deze voorzien van een knipoog. De band wil boven alles het publiek aan het dansen krijgen en dat lukt hun dan ook.

 
Torre Florim en Roos Rebergen hebben met De Speeldoos een erg origineel concept met liefde voor muziek uitgewerkt. Gesprekken met mensen met een verstandelijke beperking worden in de liedjes helder en soms aangrijpend verteld. Maar bovenal is De Speeldoos een concert waar je van moet genieten en op moet dansen. In Bergen op Zoom is dat zonder meer gelukt.