Beef is back

De Rudies rocken weer

Tekst: Joyce de Nijs Foto's: Andre Joosse ,

De Nederlandse reggeaband Beef. Wordt in 1999 opgericht. In ditzelfde jaar brengen ze een 10 inch EP uit (label Drunken Maria), genoemd ‘Babylon by Beef’ en hun debuutalbum, ‘Flexodus’ (label Partners in Crime). Niet veel later tekenen ze een contract bij Pias Recordings, waarbij ze hun tweede album ‘Beef’ opnemen in Engeland. De single ‘Late Night Sessions’ volgt en slaat in als een bom. Ook de latere singles ‘Cashing the Money’ en titelsong van het album ‘Last Rudy Standing’ (2005) worden grijsgedraaid.

Onder hun eigen label (Beef Foundation) brengt Beef in 2007 een live album uit en beginnen ze aan opnames van nieuw materiaal. Het gaat ze voor de wind en in no time is Beef! razend populair. Niet vreemd, want ze staan muzikaal als een huis en de energie straalt van het podium wanneer ze live spelen. De good vibes onderling raken ook het publiek.
 
In 2009 komt het verzamelalbum ‘Favourites’ en daarmee wordt voorlopig afscheid genomen. Een sabbatical zonder vaste termijn. Na 12 jaar spelen is de batterij een eind leeg, zogezegd. Er ontstaan irritaties en er heerst een zekere vermoeidheid. Verschillende bandleden gaan nog wel met andere muzikale projecten aan de gang, zoals JAH6. 

Na een jaar of drie gaat het toch weer kriebelen en de band besluit, in de originele bezetting weer bij elkaar te komen. Gewoon weer gaan spelen en maar zien wat er van komt. Redelijk onverwacht staan ze in de zomer van 2012 weer op het podium, in de reggeaweide van  de Zwarte Cross. Het is een groot succes en daarom geven ze einde van dat jaar nog een vijftal optredens in het land. Dat valt voor zowel de band als het publiek in zulk goede aarde, dat ze komende zomer weer op verscheidene festivals te zien zijn. Maar vanavond eerst in podium ’t Beest te Goes.   

De zaal loopt lekker vol en wordt alvast opgewarmd door de oldschool reggeaplaten van Soundsystem Unitedsounds. De sfeer is relaxed en het publiek kijkt ernaar uit Beef! weer live mee te maken. Ze stonden al eens eerder in Goes, maar dat is reeds 14 jaar geleden. De show was overigens één groot feest was!
 
Zo zeker ook vanavond. Beef! wordt bijgestaan door The Request Horns, een blazerstrio waarmee ze veel samenspelen. Zodra de band opkomt gaat de hele zaal meteen uit zijn dak en het valt op dat ze muzikaal nog sterker zijn dan ze al waren. Strak gespeeld en sterk op elkaar afgestemd. De dynamiek is erg goed en de muzikanten staan allen met een glimlach van oor tot oor op het podium. Ze spelen een (voor de fans) bekend repertoire, maar de nummers hebben hier en daar een nieuwe twist. Ze brengen ook  een nieuw nummer ten gehore en halverwege het optreden worden we getrakteerd op een cover van het nummer ‘Love You More’ van Racoon, in een zeer relaxte reggea-versie! De zang wordt zo nu en dan door gitarist Bram Wouters overgenomen van leadzanger Pieter Both. Die laatste maakt er als vanouds een vrolijk feestje van. Na een dik optreden staat de zaal op zijn kop en tot onze grote vreugd krijgen we nog een vet toegift, waaronder een medley van Bob Marley-songs. Helaas, aan alles komt een einde, zo ook aan dit optreden en Beef! sluit af met ‘Late Night Sessions’. 

We hebben ze een paar jaar moeten missen, maar Beef is back en staat weer als een huis! De band speelt sterk als één geheel en straalt vooral plezier uit.  Het was genieten. We kunnen er weer even tegen met een flinke dosis positive vibes en sweet reggea music