The Ploctones spelen groots voor een klein publiek

Gezellig druk in De Piek

Tekst: Jadran Petkovic & Elvin de Regt Foto's: Rene Kauwenbergh ,

De muziek van The Ploctones staat bekend als experimentele nu-jazz. Het is blues, rock, funk en een schijnbaar onuitputtelijk reservoir aan andere muziekstromen die in elkaar vloeien. Hun sound weet de toehoorder telkens opnieuw te verrassen. Deze muzikale originaliteit bleek ditmaal geen aanbeveling te zijn in Vlissingen, het optreden in De Piek was niet bepaald uitverkocht. Maar dankzij het intieme karakter en het bescheiden formaat van de zaal was het 'gezellig druk', zoals de bandleden het zelf uitdrukten. Met zichtbaar plezier gaven ze een swingend optreden weg.

The Ploctones, voorheen bekend onder de naam Goudsmit, Trujillo, Vierdag & Vink, waren in 2011 met het album ‘3...2...1...’ nog genomineerd voor de Edison Award, de oudste muziekprijs van Nederland. Ze wonnen de award niet, maar met het laatste album wilden ze opnieuw meedingen naar de prijs, zo verzekerde saxofonist Efraim Trujillo de toeschouwers. Tussen band en publiek was een zichtbare interactie. Dit werd na elk nummer duidelijk door het luid applaudisseren en de sprekende anekdotes die de verschillende bandleden over het publiek uitstrooiden.

De vier mannen lijken niet alleen het publiek, maar ook elkaar nog steeds te verrassen; zo keek de gitarist met een verbaasde lach richting drummer toen deze kennelijk iets onverwachts deed.
 
Over gitarist Anton Goudsmid, die in 2010 nog de prestigieuze VPRO/Boy Edgar Prijs had ontvangen, gesproken; zijn vlotte gitaarspel wordt voortdurend weerspiegeld in zijn expressieve gelaatsuitdrukkingen. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk.
 
Een enkele bezoekster leek verdwaald te zijn: “ik begrijp deze muziek niet” was haar commentaar. Een dergelijke opmerking is enigszins verklaarbaar: de kakofonie aan geluiden die The Ploctones voortbrengen zijn soms onnavolgbaar, bijna chaotisch, maar luisterend met een open vizier valt er veel te genieten en hoor je gaandeweg de samenhang tussen de instrumenten. Het kleine publiek vroeg tegen het einde van het optreden om een toegift en kreeg deze. The Ploctones hadden een applaus van een groter publiek verdiend.