Deventer heerst in Hoek

Geslaagde dertiende editie Metal-Core festival

Gijs Kamphuis ,

Deventer is bekend van voetbalclub Go Ahead Eangels, het Dickens festijn en de Deventer boekenmarkt. Dat er ook goede metal vandaan komt, weten de bezoekers van Metal-Core nu ook. Want Grown Cold en Grim Ordeal waren de twee verrassingen zaterdag in Hoek en zijn beiden afkomstig uit die stad.

Festivals hebben vaak een opstart probleem. Waarbij de eerste band dan staat te spelen voor slechts een handje vol bezoekers. Metal-Core probeert dit euvel te tackelen door Tellurion als eerste te laten beginnen. Met het gewenste resultaat: publiek voor het podium. Het nummer wat ik meepik van de Zeeuws Vlaamse Machine Head klinkt lekker. Dat is veel belovend voor een eventuele nieuwe cd en natuurlijk het optreden de 16e als support van Textures. Colcothar uit Gent komt hierna met wat eenzijdige death metal op de proppen. Gelukkig hebben de heren een enthousiaste frontman, die wel erg flauwe grappen maakt, maar oké. Hij maakt dat het geheel nog een beetje leuk is om naar te kijken. Het is de minste band van de dag. Want ondanks dat ze een prima drummer hebben en redelijke songs spelen, straalt de groep nergens uit dat ze het echt leuk vinden. Wel leuk is Ynfamia en dat stralen ze ook uit. De Terneuzenaars presenteren vandaag hun nieuwe EP ‘Human Aboniation’ en de nieuwe bassist Kevin Dimmers. Heel wat te vieren dus. De trash band is duidelijk gegroeid. Ze hebben vast veel geoefend voor deze gig want het klinkt als een klok. Enthousiast en strak. De Zeeuwse metalscène heeft er weer een volwassen lid bij.  

The show must go on, zo moet het Franse The Oath gedacht hebben. De drummer en tweede gitarist ontbreken wegens ziekte en aanstaand vaderschap. Toch besluit de groep er voor te gaan. Een slechte keuze als je het mij vraagt. Want met droge drums uit een doosje, een wat iel totaalgeluid en een saaie presentatie, kan je nog zo je best doen. Het wordt het gewoon niet. Deze black/death metalformatie heeft veel in zijn mars, maar niet vandaag. Misschien kunnen ze volgend jaar, in volledige bezetting, een herkansing krijgen.  

Wat volgt is een twee uur durende Deventer metalshow. Het voor mij compleet onbekende Grown Cold blaast het dorpshuis zowat uit zijn fundering. Een potje deathcore met een hoofdletter D! Deze mannen beuken vanaf het begin tot het eind en verzaken nergens. Onder aanvoering van frontman George Grein is het driekwartier feest. De groep heeft een wij-vinden-het-echt-tof-om-hier-te-spelen houding en dat enthousiasme slaat over op het publiek. Muzikaal hangt de band ergens tussen de melige hardcore van Haribo Macht Kinder Fro en de bruutheid van Whitechapel. Het podium wordt letterlijk uit elkaar getrokken door zoveel muzikaalgeweld. Ook Grim Ordeal is enthousiast maar deze groep gaat toch wat serieuzer te werk. Mede door de grotere trash invloeden en de meer ‘metalhouding’. Maar het is goed headbangen op de klanken van dit vijftal. ‘In Blood We Trust’ en ‘Pandemic’ zijn echte knallers. Hier staat een band die wel eens groot zou kunnen worden. Dat wordt reikhalzend uitkijken naar hun debuut-cd die volgend jaar uitkomt.  

Hoofdact Devious komt ook uit 'het oostelijkdeel' maar is al een bekende naam in het wereldje. De band draait zijn hand niet om voor een uurtje Hoek. Losjes, maar uiterst strak laat het vijftal horen dat ze bij de death metaltop van ons land behoren. Van de nieuwe plaat ‘Wolfhagen’ komt veel langs, maar ook de oudere nummers landen op de goede grond in het dorpshuis. Daar verzameld zich rond de bar langzaam een Motörbende. Want metalheads zijn net mensen en bekende nummers klinkt toch makkelijker dan nieuw werk van een onbekende band. Zeker als je al wat pinten op hebt. En als bij dat bekende werk nummers zitten die behoren tot de meest historische uit een rijk metalverleden. Dan is het feest helemaal compleet. Motörhead tribute Snaggeltoöth stelt niet teleur. ‘Overkill’, ‘Iron Fist’ en natuurlijk ‘Ace Of Spades’ ze komen allemaal voorbij. Alsof Lemmy het zelf zingt: “I don't share your greed, the only card I need is: The Ace Of Spades. The Ace Of Spades.”