Birth Of Joy: een interview en fotoverslag

Energieke show in De Spot met Forbidden Planet als support

Agnes van den Herik ,

Het optreden van Birth of Joy in de Spot op zaterdag 10 november te Middelburg mag zeker wervelend, energiek en enthousiast genoemd worden. De drie leden van de band Kevin Stunnenberg (zang en gitaar), Gert Jan Gutman (toetsen en bas) en Bob Hogenelst (drums en backing vocals) zetten een show neer dat staat als een huis. Solide, zelfverzekerd, rauw en gedurfd. Het publiek regeert hierop door één groot vriendelijk bruisend feest te bouwen. Na de show mag ik de heren backstage interviewen waar ze uitrusten met het comfort van een sofa en een drankje.

Vertel in het kort de geschiedenis van de band. 
Kevin: Zes jaar geleden kregen we er lucht van dat de Herman Brood Academie in Utrecht zou gaan starten en we hebben ons daar toen als een van de eersten ingeschreven. Tijdens de introductieweek moesten we bandjes vormen om na drie dagen een optreden te kunnen neerzetten. Gert Jan: Voor mij ging het eigenlijk per ongeluk, ik liep langs de verschillende ruimtes en ik dacht; hé dat klinkt lekker, klinkt als The Doors, laat ik me hierbij aansluiten!! Bob: We kenden elkaar totaal niet dit was dus onze eerste ontmoeting en samenwerking. 

Wanneer en hoe beseften jullie dat jullie met z’n drieën verder wilden als band?
Gert Jan: Dat was nog helemaal niet aan de orde na die introductieweek. We hebben zelfs toen anderhalf jaar niet meer met elkaar muziek gemaakt. Wel was er toen gelijk een klik, ik had ook nog wat geprobeerd met anderen maar dat kwam niet van de grond ofzo. Het klopte gewoon met Bob en Kevin. We hadden toen ook geen bassist en zonder dat we het in de gaten hadden, ben ik ook de baspartij gaan spelen en dat doe ik nu nog steeds. Oh ja, er kwam nog wel iemand vragen of we misschien nog een bassist nodig hadden, maar ja, nee niet nodig!

Wat zijn jullie rollen binnen de band? En waar komt de inspiratie vandaan?
Bob: onze muzikale rollen? We komen alle drie met ideeën aan en die werken we ook samen uit. De teksten komen wel van Kevin. Meestal hebben we eerst de muziek en daarna de tekst. 
Kevin: een tijd geleden haalde ik veel inspiratie uit het werk van Nietzsche. Ook was mijn kijk op de wereld toen vrij somber en grauw en ik wilde een boek voor mezelf beginnen. Dat zou Birth of Joy heten, niet zo origineel! Maar ik vond dat er meer humor en vrolijkheid in mijn leven moest komen..dus Birth of Joy..mijn boek. 
Gert Jan: ja het is uiteindelijk heel anders gelopen met dat boek…!! 
Kevin: maar het schrijven van de teksten laat ik gewoon zoveel mogelijk vanzelf gebeuren. Tijdens repeteren laat ik me gewoon leiden door wat er gebeurt. Met de band zijn er geen regels, dingen moeten gewoon ontstaan, dat is mooi, er moet een vrijheid zijn. Bob: wat je meemaakt is wat we onderweg meemaken als band en natuurlijk neem je daar invloeden van mee tijdens het jammen of repeteren om zo op nieuwe ideeën te komen. Maar voor mijzelf niet dat ik inspiratie haal uit de dagelijkse beslommeringen ofzo, dat ik het vervelend vind om naar mn werk te gaan bijvoorbeeld en daar inspiratie uit haal, nee..

Voor de mensen die jullie albums (Make Things Happen uit 2010 en Life In Babalou uit 2012) nog niet hebben gehoord, omschrijf jullie muziek eens?
Kevin: …tja dat is zo moeilijk… Gert Jan: sixties on steroids..!! Kevin: “garage” invloeden, best rauw en veel improvisatie. We vinden de jaren ’60 onwijs cool en dit is wel een van de “main-invloeden” en natuurlijk nemen we dit in onze muziek mee. Maar we zijn ook jongens uit de jaren ’80 en hebben de jaren daarna ook meegemaakt die veel “harder” waren, hieruit komen ook de invloeden. 

Wat vinden jullie ervan dat jullie muziek wordt vergeleken met onder andere The Doors? Wat maakt jullie muziek uniek, “jullie” muziek?
Kevin: Ik snap wel dat die vergelijking wordt gemaakt en ik zie het ook als een compliment. Bob: Ja in sommige stukken lijkt het er wel op, de zang, toetsen of een bepaald ritme maar verder klinken we totaal anders, ook veel harder. Kevin: Dat klopt, we zijn ook niet echt bezig met een bepaalde stijl of zoiets, we zijn drie gasten met drie verschillende persoonlijkheden en we houden gewoon van muziek en herrie maken, we hebben een link met elkaar sluiten compromissen binnen de muziek. 

Het tweede album heet Life In Babalou, wat betekent dit?
Kevin: tijdens de wereld draait door, werden we ook vergeleken met de Doors dit vond ik eigenlijk wel jammer. Ik had me helemaal voorbereid op de vraag “wat betekent Life In Babalou...Kevin vertel maar???” Ik maakte me daar onwijs veel zorgen om dus ik stond daar en dacht ondertussen: kom maar met die vraag, kom maar…maar deze kwam niet…..en hij begon: “jullie worden vaak vergeleken met The Doors….” Aaaaargh, nee hè!! Gert Jan: hahaha ja, The Doors, Canned Heat en MC5 werden we mee vergeleken, maar ik vond het wel te gek dat Canned Heat eindelijk eens op nationale televisie kwam..!! Kevin: Live In Babalou komt voort uit Devil’s Paradise (een nummer van het album), het is geen echte plek, het is net als een soort roman, een verhaal. Maar we wilden er ook weer geen vaststaand verhaal van maken, zodat de luisteraars in staat zijn hun eigen verhaal te kunnen creëren. Life In Babalou is dus eigenlijk dat we de luisteraar mee willen nemen in rare escapades binnen hun eigen hoofd. 
Gert Jan: kijk met dat antwoord was de minuut al om geweest in de Wereld Draait door..!!! Kevin: hahaha ja, nou ja dan gewoon: het bestaat niet….!!

Birth of Joy over vijf jaar?? En wat is jullie ultieme droom?
Bob: ik hoop dat we dan nog gewoon bestaan! En dat we er volledig ons geld mee kunnen verdienen. Kevin: Ik hoop dat we internationaal gaan, ik heb namelijk nog nooit gevlogen..!! Gert Jan: Voor mij is het ook dat we er gewoon van kunnen leven. Kevin: en dat er over 50 jaar kids wakker worden van hun wekkerradio die afgestemd is op Arrow Classic Rock, ons horen en denken: yeah! En dan ze nog steeds in onze t-shirts lopen enzo. Dat zou ik wel leuk vinden. Bob: Ik droom eigenlijk niet zo, ik wil gewoon zoveel mogelijk spelen, mooie platen maken en dat mensen naar onze muziek blijven luisteren. Oh ja en ik wil een eigen repetitieruimte. Kevin en Gert Jan: jaaa dat wil ik ook….