Morgenstern betovert Middelburgse herfstavond

Prachtig maar slecht bezocht concert

Willem Schipper ,

Nederlanders moeten meer Duits leren, raadde minister Timmermans ons onlangs aan. Dat zal zeker helpen bij het luisteren naar de fijnzinnige Duitstalige muziek van Barbara Morgenstern, die donderdag een prachtig maar slecht bezocht concert verzorgde in De Spot.

Popmusik auf deutsch is nog steeds een wat exotisch verschijnsel in Nederland, ondanks incidentele successen van Tokyo Hotel en Rammstein.

De muziek van Barbara Morgenstern, een veteraan uit de Berlijnse electro-indiescene, is echter mijlenver verwijderd van deze mega-acts. Op haar tot dusver verschenen acht albums trekt Morgenstern de Klare Lijn door zoals die ooit door landgenoten Kraftwerk in de jaren '70/80 is gedefinieerd, maar met een eigen draai. Haar bescheiden stemgeluid voegt zich naadloos bij de subtiele electronica die de ruggegraat van haar muziek vormen. Het resultaat, warm-organische en bij vlagen hypnotiserende elektronische miniatuurtjes, laat zich verrassend goed vertalen naar het live-podium.

In een schandalig lege Spot bracht Morgenstern een dwarsdoorsnede van haar carrière, waarbij ze geregeld een retro-orgeltje en krakende beatbox in de strijd wierp. Ingetogen pianostukken wisselde ze af met behoorlijk psychedelische tracks, zoals bijvoorbeeld prijsnummer Der Augenblick, dat ze in een minuut of tien gaandeweg liet ontsporen tot een knetterende, tranceachtige electronicabrij. Ondanks de tien bezoekers bleef Morgenstern unverfroren haar vrolijke zelf en wist uiteindelijk iedereen met een plezierig gevoel naar huis te sturen. Een gemiste kans voor de rest van de Middelburgers om op een winderige herfstavond betoverd te worden door deze ster uit het Oosten.