Vestrock haalt Heideroosjes naar Hulst; een interview

Eerste namen Vestrock 2012 zijn bekend

Jamie Scherbeijn ,

De eerste namen van de 3e editie van Vestrock zijn bekend. We hebben er wat langer dan gepland op moeten wachten want de organisatie had te maken met een embargo vanuit sommige bands, maar nu hebben we ze eindelijk! De eerste namen zijn: Heideroosjes, The Subs, Textures en School Is Cool. Supercoole namen waarmee de toon wordt gezet! De komende weken zullen meer namen volgen. Tijd voor een interview met Gino Baart, voorzitter van Stichting Vestrock.

  

Deze eerste vier namen op de affiche van Vestrock, geven aan waar dit duurzame festival voor staat: het beste wat de Nederlandse en Belgische muziekscene op dit moment te bieden heeft.
 
Heideroosjes uit Limburg is al sinds 1989 de allerbeste Nederlandse punkrockband. Na 22 jaar en vele festivals en wereldwijde optredens kappen de mannen ermee. Dit jaar houden ze een afscheidstournee en VESTROCK wordt ook aangedaan!
De Nederlandse band Textures weet als geen ander moeiteloos over te schakelen van catchy en groovy naar bruut en hard. Ook deze band heeft in binnen- en buitenland al zijn strepen verdiend en zal de Vestrock weide doen schudden.
De eerste Belgische bands zijn het Gentse elektrotrio The Subs, met hun rauwe en ruige mix van electro en house zorgden zij al voor spraakmakende optredens op o.a. Pukkelpop en Rock Werchter, en de Antwerpse band School Is Cool. Zij wonnen in 2010 de Humo’s Rockrally met hun energieke indiepop.
 
We vonden het tijd om eens iemand van achter de Vestrock schermen in het zonnetje te zetten. Het resultaat: een interview met Gino Baart.
 
Wie is Gino Baart en kun je kort omschrijven wat je zoal doet voor Vestrock?
“Ik ben de voorzitter van Stichting Vestrock. In de aanloop naar Vestrock houd ik me voornamelijk bezig met het aanvragen van subsidies, werving van sponsors, de vergunning, onderhouden van de website en het schrijven van teksten voor de website, de social media kanalen, externe samenwerking (voor bijv. kunstprojecten en onderwijs) en de programmering (incl. Vestrock University). Daarnaast probeer ik innovatieve ideeën om te zetten in praktische projecten die het festival kunnen verbeteren. Tijdens het festival ben ik verantwoordelijk voor de algehele coördinatie en productie én doe ik het extern overleg met de diverse betrokken instanties en organisaties”.
 
Hoe is het idee voor Vestrock ontstaan?
“Het idee voor een festival op het Eiland in de Buitenvest in Hulst ontstond ergens in 2007 maar toen was ik nog bezig met het afronden van mijn promotieonderzoek en had geen tijd om er voor te gaan. Later in 2008, toen ik samen met een groepje vrienden, allemaal muziekliefhebbers, op een naburig festival was, kwam een eigen festival in Hulst opnieuw ter sprake en vanaf dat moment is de bal gaan rollen. Het heeft toen nog anderhalf jaar geduurd voordat de eerste editie een feit was”.
 
Wat was jouw eerste aanraking/ervaring met muziek? Eerste, gekochte plaat?
“Mijn eerste aanraking met muziek kwam van mijn moeder. Naast dat ze vroeger altijd vrolijk op haar mandoline speelde, draaide ze veel toffe platen van o.a. John Denver, Tammy Wynette en Roy Orbison. De eerste plaat die ik zelf kocht was ‘Standing on a beach’ van The Cure, daarna volgden heel veel andere platen. Eerst vooral New Wave daarna Rockabilly en weer wat later Grunge en Indierock. Mijn smaak is inmiddels veel breder en diverser, ik draai de plaat die op dat moment bij mijn stemming past. In de auto luister ik naar de bands en deejays die op Vestrock of de Vestrockrally zouden kunnen staan en staat Studio Brussel regelmatig op”.

  

Wat was jouw eerste festivalbezoek en wat herinner je daar nog van?
“Het eerste festival wat ik bezocht was Monsters of Rockabilly in Tilburg. Samen met mijn broer en een vriend zijn we er al liftend geraakt. Ik denk dat we er wel een uur of 4 over gedaan hebben om er te komen. Het festival was geweldig, wij waren snotneuzen tussen al die stoere rock/psychobillies maar onze kuiven waren net zo lang en onze broeken net zo gebleekt dus ik denk dat ze ons wel schattig vonden want iedereen was heel aardig en wij vonden het geweldig. Op het podium stonden o.a. The Meteors en Frenzy. Toendertijd waren dat grote namen uit de Rockabilly scene”.
 
Wat maakt Vestrock zo'n succes (vergeleken met bijvoorbeeld Scheldepop wat na 2 jaar er de brui aan moest geven wegens tegenvallende bezoekersaantallen)?
“Naast de unieke locatie, de grenzeloze ambitie en de neus voor goede muziek ligt de basis van het succes zonder twijfel bij de VESTROCK organisatie en de persoonlijke diversiteit binnen de organisatie. Vanuit studie of praktijk past ieder zijn eigen kennis en ervaring toe en daarnaast spreekt ieder zijn eigen netwerk van contacten aan. We zijn realistisch en houden ons aan een strikte begroting. Bovendien zijn wij een non-profit organisatie en iedereen werkt volledig belangeloos mee. Passie is de drijfveer. Daarnaast krijgen we steun van heel veel bedrijven en fondsen en hebben we veel vrijwilligers. Natuurlijk hebben we beide edities ook heel veel geluk gehad met het zonnige weer”.
 
Wat kunnen we dit jaar verwachten van Vestrock? Blijft de opzet hetzelfde, of zijn er nieuwe plannen/ideeën?
“Dit jaar gaan we het festival uitbreiden met Vestrock Junior, een festival speciaal voor kinderen van 4 tot 14 jaar, dat zal plaatsvinden op vrijdag 1 juni 2012. We houden ons hierbij aan het concept Mixing Music, Art & Science en proberen naast muzikale acts en kunst ook een Vestrock Jr. University programma te realiseren. De nadruk zal hierbij liggen op actieve deelname van kinderen (workshops, demonstraties). Ook op het festivalterrein hebben wij diverse attracties gepland. Een dag later op VESTROCK gaan we een mooi programma neerzetten met fantastische acts uit Nederland en België. Overdag kunnen mensen er ook voor kiezen om toffe lezingen te volgen in de Vestrock University die in de vroege avond plaats zal maken voor een Silent Disco die twee keer zo groot is als vorig jaar”.
 
Net zoals de voorgaande edities vindt op koninginnenacht (29 april 2012) de Vestrockrally plaats in Hulst. Zowel bands als deejays kunnen zich nog steeds inschrijven voor deze rally. Zij kunnen zich aanmelden met demo of links naar hun soundcloud, bandcamp (of vergelijkbaar) via  rockrally@vestrock.nl.
 
VESTROCK vindt plaats op 02 juni 2012 en een dag eerder vindt Vestrock Jr plaats. Inmiddels zijn er al een kleine 1000 early bird tickets verkocht. Met de ticketverkoop gaat het dus super, ondanks het feit dat er nog geen enkele naam bekend was. Wees er dus snel bij, want het festival is op een eiland, dus tickets zijn beperkt. Voor meer informatie en het bestellen van tickets, klik hier.