Veelzijdige muziek op Southpark

Festival voor jong en oud

Tekst: Andre Joosse Foto's: Andre Joosse en Rene Kauwenbergh ,

Fijne muziek, gezelligheid, multi-culti en een lekker zonnetje. Southpark was ook dit jaar weer een succes te noemen. Vooral hoofdact Gers Pardoel kreeg het Meiveld goed los, maar ook de andere lokale en nationale acts kregen een enthousiast publiek te zien.

 Van peuters tot senioren, iedereen is welkom op Southpark. Gezelligheid is het belangrijkste ingrediënt van dit Multi-culturele festival. In de programmering is dan ook rekening gehouden met alle leeftijden. De jongste en de oudsten hebben een eigen podium. De twee hoofdpodia zijn gereserveerd voor een brede line-up aan stijlen.

 

Hiphop-act Ibra opent het festival in de vroege middag gevolgd door de rock van upcomming Steady New Sounds. Daarna is het aan de Zuid-Amerikaanse Zeeuw Marisela om wat leven in de brouwerij te maken. Door het zonnetje wordt het grasveld in het park optimaal benut. De “Zeeuwse Shakira” doet al zingend een rondje door het publiek om iedereen enthousiast te krijgen. Met succes.

 Milkbar staat als 3FM serious talent op het podium. Met hun vrolijke rock, die wel erg veel weg heeft van Go Back To The Zoo krijgen zij ook bij het kleine podium het publiek mee. Milkbar is niet het enige serious talent, vandaag staan er meer bands die deze 3FM stempel dragen. Ook Chagall mag zich als serieus en getalenteerd betitelen vandaag. Donkere soul met dupstep, soms jazzy maar vooral dansbaar. De looks van zangeres Chagall doen het overigens ook goed, opvallend veel mannen staan opeens voor het podium wat de rest van de dag vooral door jongeren is gevuld.

 

Een van de grote verrassingen deze editie is singer-songwriter Rina Mushonga. Gezien het multi-culturele wat Southpark uitdraagt een goede keuze. De zangeres is in India geboren, groeide op in Zimbabwe en reisde de wereld rond. Nu woont ze al een tijdje in Amsterdam en is ze hard bezig Nederland muzikaal te veroveren. Middelburg is al overtuigd, met haar prachtstem en met een goede band rond haar, brengt zij het muzikale hoogtepunt van dit festival. Singer-songwriter, folk, artrock, een kleine selectie muziekstijlen die we terug horen, denk aan een samenwerking van Tracy Chapman met Blaudzun en Sigur Ros.

 Move The Furniture bouwt weer een feestje. De samenwerking van Rosemotion en de Hobbyisten weten het publiek goed te vermaken met een lange show. Afgewisseld horen we eigen werk en covers van beide bands. Een energiek optreden wat zeker thuishoort op een gratis festival als Southpark.

 

Hiphop uit Vlissingen, Nul Elf Acht verkocht bij hun cd release de Piek uit. Vandaag is het ook druk voor het podium, maar is het enthousiasme even zoek bij het publiek. Op het podium zit de snelheid er ook niet helemaal in. Tussen de nummers door is het erg stil en als tijdens het optreden twee keer de stroom uitvalt, lijken de rappers het ook wel een beetje gehad te hebben. Toch is er absoluut geen sprake van een slecht optreden, integendeel. De raps zijn raak en de beats van Vindictiv tillen alles naar een hoger plan. Een topact uit zeeland die vandaag gewoon even niet loskomt.

 Bij Gers Pardoel komt het wel los. De hoofdact zorgt ervoor dat het aantal toeschouwers een uurtje verdubbeld. De voorste rijen worden gevuld door tieners en nog jongere kids die soms geeneens boven het frontstage hek uitkomen. De enkele oudere in het publiek is een papa en heeft of een kind aan de hand of een in de nek. Dit geeft ook een beetje het probleem aan, Gers is uitgegroeid tot de K3 van de hiphop. Hij is een act waar zelfs de “laat die handjes zien” ingestudeerd zijn. Het zal het publiek worst wezen, er staat een bekende Nederlander op het podium die leuke liedjes zingt. Meebrullen, springen en zwaaien, zo hoort dat op een festival als Southpark.

 

Terwijl voor de jongsten het festival afgelopen is speelt Pioneers Of Love hun aanstekelijke rock op het b-podium. Het hoofdpodium wordt afgesloten door Rolling Stones coverband Undercover, want de papa’s willen vanavond ook wel eens goed rocken.