Spoil Engine en Tellurion op speciale Mattesfest avond Spoil Engine en Tellurion op speciale Mattesfest avond

Drummer Matthijs Quaars met twee acts in The Lane

, Gijs Kamphuis

Spoil Engine en Tellurion op speciale Mattesfest avond

Drummer Matthijs Quaars met twee acts in The Lane

Gijs Kamphuis ,

Spoil Engine, het is een naam die bij menig metalliefhebber wel een belletje doet rinkelen. Wat velen niet weten is dat de Belgische trash metalband half Zeeuws is. Frontman Niek Tournois komt uit Eede en drummer Matthijs Quaars uit Oostburg. De laatste is in meer bands actief en speelt morgen in The Lane in Oostburg in het voor- en hoofdprogramma mee. De organisatie besloot de avond naar hem de vernoemen. Mattesfest: met Tellurion en Spoil Engine….

Matthijs Quaars in actie als drummer van Spoil Engine

Matthijs Quaars in actie als drummer van Spoil Engine

De twintigjarige Quaars is al heel zijn leven met muziek bezig en speelt al jaren in bands. Eerst bij Illiteral, later wat serieuzer bij Tellurion en Swamp Machine en nu de volgende stap: Spoil Engine. Een verrassende wending geeft hij toe. Want de Tilburgse Rock Academy haalde hij net niet. Ook zijn opleiding aan de Herman Brood-Academy maakte hij niet af. Terug thuis in het Zeeuws-Vlaamse, om te bedenken wat hij dan wilde, werd hij getipt: Spoil Engine zoekt een drummer, jij moet auditie doen!
En zo geschiede. “Dat is het verhaal inderdaad. Ik heb een jaar geleden op de valreep nog auditie gedaan en werd uitgekozen. Daarna zijn we als een malle gaan oefenen en schrijven voor een nieuwe cd die dit jaar nog uitkomt. We zijn nu try-out shows aan het doen en komen daarom naar The Lane. Het hele idee van Mattesfest komt van Martijn van de Beukel. Hij ontwerpt de posters voor The Lane en kwam met die naam aanzetten. Ik vind het wel leuk om met twee bands in mijn stamcafé op te treden.”
Spoil Engine: Geheel rechts die andere Zeeuw zanger Niek Tournois

Spoil Engine: Geheel rechts die andere Zeeuw zanger Niek Tournois

Spoil Engine begon in 2004 en tekende in 2009 bij het fameuze metallabel Roadrunner Records. Via de Aardschok Metalbash en het voorprogramma van Arch Enemy belande de groep in 2007 op de Graspop Metal Meeting. Het grootste metalfestival van de Benelux. Waarna shows met Sepultura, Volbeat, Prong en Motörhead volgenden evenals een optreden op Pukkelpop en een aantal noteringen in 'De Afrekening' van Studio Brussel. Niet de minste band dus om in te stappen, zo realiseert de Oostburgse drummer zich ook.

“Ze hebben best een naam inderdaad en hebben door de vele shows ook een goed netwerk. Het gaat er dan ook zeer professioneel aan toe. Al is de act wel ruim anderhalf jaar uit zicht geweest. De band maakt echt een nieuwe start die als eerste moet leiden naar, tja dat zien we wel.”
Ondanks dat de Zeeuws-Vlaming er als laatste bij is gekomen heeft hij wel zeggenschap in hoe de nieuwe nummers gaan klinken. “We zijn een democratische band dus ik mag ook gewoon zeggen wat ik vind. Muzikaal zitten we dan ook goed op een lijn. We zijn nu aan het oefenen voor de try-out shows dus is het zaak om de set zo strak mogelijk te krijgen. Dat geeft al minder druk dan toen we nog nummers aan het maken waren.”
Spoil Engine werkte voor de opnames van de plaat met producer Jochem Jacobs. Zelf gitarist van de progressieve metalformatie Textures en producent van vele metal albums. Deze was erg te spreken over de nog jonge drummer. Volgens Quaars zag hij veel potentie en kan er nog meer uitkomen in de toekomst. “Hij noemde me een harde mepper, iets wat hij graag heeft omdat het drumgeluid dan moddervet eruit kan komen. Het was leuk om eens met hem te werken.”
Ondanks zijn andere bands richt Quaars zich volledig op Spoil Engine. Er zijn dan ook goede afspraken gemaakt met de leden van Tellurion en Swamp Machine. “Om gezeik te voorkomen. Maar ik zal niet zomaar een dag van te voren afbellen om een ingelaste show met Spoil Engine te spelen. Dat kan ik niet maken. Voorlopig kan het prima naast elkaar bestaan.
Met Tellurion zijn we ook een nieuwe volledige cd aan het opnemen. Met die band doen we alles op kleinere schaal en in eigen beheer, dat betekent echter niet dat het minder serieus is.”
Met het uitbrengen van de nieuwe cd wordt pas duidelijk of Spoil Engine nog niet vergeten is in België.
Quaars is niet bang voor een sof. “De eerste shows waren goed en mensen vragen al wanneer de cd uitkomt. Lang touren gaan we niet doen omdat de andere bandleden een gezin hebben. Elk weekend spelen of een korte tijd onderweg, dat moet toch gaan lukken. Misschien  kunnen we bij wat grote namen het voorprogramma doen. Ik weet dat Motörhead ons graag weer wil hebben als support act. Met de contacten van de jongens en het platenlabel verwacht ik dat het wel goed gaat komen. Ik heb er in ieder geval veel zin in.”
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland