Asteroid in De Spot

Fraaie interland Nederland - Zweden

Tekst: Stefan Kuschnig Foto´s: Tineke Boer ,

Op eerste dag van juni werd in De Spot in Middelburg het nieuwe concept Sonic Attack ingewijd door de Zweedse formatie Asteroid.

 Sonic Attack is een audiovisuele show, waar, omgeven door herinneringen aan heavy helden en recent psychedelisch verleden, de nieuwe garde kosmonauten hun kunsten mogen vertonen. DJ Duder Jimi, die deze avond heeft georganiseerd, stapt al vroeg met collega 'Suzy' in een raket naar het onbekende. Uiteraard is vinyl de favoriete geluidsdrager van deze heren.


Er is echt moeite gedaan om van deze avond iets bijzonders van de maken. Op een groot scherm wordt een show van Pink Floyd en later Kubrick's 2001 geprojecteerd, overal hangen quotes van vrije geesten en zelfs het bier smaakt alsof het uit de negende dimensie is geïmporteerd, al zal dat laatste onbedoeld wanbeleid zijn. Qua space bier denk je toch gauw fonetisch aan Jupiler, maar we krijgen het vocht uit Uranus.

 

Hoe dan ook, A Generation After is ondertussen begonnen met spelen. We kennen ze nog van zo'n lokaal talent/beginnende bandjes initiatief. Die wonnen ze met twee vingers in hun neus, als het ware, waarbij je je kon afvragen wat ze daar überhaupt nog te zoeken hadden.

Het zestal heeft zich ten opzichte van vorig jaar ontwikkeld in die zin dat ze, zich bewust van hun muzikale kwaliteiten, heel ontspannen op het podium staan. Zo'n show is goed voor het maken van de nodige vlieguren, op weg naar grotere dingen.

 De muziek sluit niet helemaal aan bij het concept van de avond, al zijn ze hard genoeg om het de headbangers naar hun zin te maken. Hebben die bezoekers toch niet voor niets hun haar laten groeien.

Weinig nummers zijn zo goed voor de sfeer als MC5's Kick Out The Jams, overigens.
Terwijl, en nu vraag ik toch iets van uw algemene filmkennis mijn beste lezer, terwijl de aap in 2001 in een iconische scene het bot de lucht in gooit, beginnen de Zweden aan hun set ver van huis. Zweedse muzikanten zijn niet zo zwartgallig als hun schrijvers, zo blijkt, want Asteroid lijkt het hier erg naar hun zin te hebben. Zweden kende in de hippie jaren een mooie freak- psych -progscene, dan noem ik met name International Harvester en gerelateerde projecten. Asteroid komt dus niet helemaal uit de lucht vallen (ha!).

 

De band is iets minder hard dan ik zelf had verwacht/gehoopt, maar een gebrek aan gehoorschade mag de pret niet drukken. De 'spaceblues' valt goed bij het publiek, dat weliswaar niet massaal naar De Spot gekropen is, maar je mag het een acceptabele opkomst noemen voor een relatief onbekende band. Ik vermoed dat het merendeel op het Sonic Attack concept is afgekomen. Hopelijk weet het een vaste plek in de programmering te veroveren, zoals dat Drum 'n Ellende In Your Face, dat ongeacht de acts kan rekenen op een vast publiek.