Programma Rock Around The Bridge is rond; een interview

IJzersterk rockprogramma met veel Vlaamse bands

Jamie Scherbeijn ,

De 21e editie van het Sasse festival Rock around the Bridge is rond. De organisatie is er weer in geslaagd om een ijzersterk rockprogramma neer te zetten op zaterdag 16 juni met veel afwisseling en met name Vlaamse topacts. Tijd voor een interview met één van de organisatoren.

 Grote publiekstrekker is de Vlaamse band Daan. Deze rockband rond zanger Daan Stuyven is in Vlaanderen ongekend populair. Daan is een band met een eigen muziekstijl. Zelf noemen ze het een muzikale variant op het Belgische surrealisme wat zich uit in eigentijdse electronic.

Nog een topact die bij de Vlamingen zal aanspreken is ongetwijfeld The Hickey Underworld. Het winnen van de Humo’s Rock Rally in 2006 was de doorbraak voor deze Belgische band. Ze stonden onder andere al op Rock Werchter, Pukkelpop en de Lokerse Feesten, en komende zaterdag dus op Rock around the Bridge.
 
Verder staan The Phantom Four & The Arguido op het Sasse podium. Wie ze nog niet kent, kent ongetwijfeld een van de bands waar deze band uit voorgekomen is. Het is namelijk een samenwerking tussen Rudeboy van de Urban Dance Squad en de populaire surfband The Phantom Four (opvolger van The Treble Spankers).
De Zeeuws-Vlaamse band Vanderbuyst stond eerder in 2009 al op Rock around the Bridge en dit jaar zijn ze ook weer van de partij. Wie van Deep Purple, Van Halen en ZZ Top houdt, zal hun optreden zeker kunnen waarderen. Nog een oude bekende op de festivalaffiche en terug van weggeweest is de band Mindlink. Onlangs kwam de band na 10 jaar weer samen en bleek beter dan ooit te spelen, dus de verwachtingen in Sas zijn hoog gespannen.
Naast Mindlink is er op het Sasse podium zoals gebruikelijk ruimte voor meer Zeeuws-Vlaamse talenten. Souljacker met alternatieve rock in de trend van Faith no More en Muse tekent voor de afterparty. Verder mag natuurlijk Gork A27 niet ontbreken op Rock around the Bridge, als winnaar van de Zeeuwse Belofte in 2011 en Steenworp, en ook Zebrapad uit Hulst (winnaar juryprijs metalavond De Klomp) is erbij. De 21e editie van Rock around the Bridge eindigt niet alleen, maar begint ook met Vlaamse talenten: de Evergemse rock/grungeband Stunned Ziggy mag het spits afbijten.
We vonden het tijd om eens iemand van achter de schermen in het zonnetje te zetten. Het resultaat: een interview met Annelies Korst.
 
Wie is Annelies Korst en kun je kort omschrijven wat je zoal doet voor RATB?
Ik ben al jaren penningmeester van ons festival. Mijn werkzaamheden zitten vooral in de voorbereidingen: bestellingen, kaartverkoop, facturen, persberichten etc. Tijdens het festival ben ik altijd bij de bonnenverkoop te vinden.
 
Was je vanaf het begin betrokken bij de organisatie? En hoe ben je erbij betrokken geraakt?
Ja, vanaf de eerste editie. Niet meteen in het bestuur maar wel meteen achter de schermen om het festival mee op touw te zetten. En zo sta ik dus dit jaar voor de 21e keer bij de bonnenverkoop.
 
Wat was jouw eerste aanraking/ervaring met muziek? Eerste gekochte plaat?
Mijn eerste plaat was van DoeMaar. Mijn eerste concert was ook van hen in Hulst, maar toen was ik nog maar een jaar of 13-14. Later werd het toch meer Simple Minds en U2, etc.
 
Eerste festival wat je bezocht en wat herinner je daar nog van?
In mijn beginjaren ging ik steevast naar Torhout (festival Torhout-Werchter). Een van de meest indrukwekkende momenten was een optreden van The Police of Sting, waarbij men bij het nummer "Message In A Bottle" spontaan lege flessen richting het podium ging gooien. Dat werd zo massaal opgevolgd (toen had iedereen ook gewoon flessen bij zich) dat je overal om je heen flessen door de lucht zag vliegen en een fles die op de grond kwam werd weer verder gegooid. Resultaat was een podium vol flessen. Echt lachen!
 
Hoe loopt de online verkoop van de kaarten?
Normaal, zoals anders: om de een of andere reden vinden veel bezoekers het prima om gewoon aan de kassa een beetje meer te betalen, dus wordt het grootste deel van de kaarten nog altijd aan de kassa gekocht. Jammer daarbij is wel dat daardoor nog afhankelijker bent van de weersomstandigheden.
 
Geen behoefte om RATB groter te laten worden dan het nu is?
Natuurlijk mag het nog best groeien en zouden we met name meer budget voor de programmering willen vrijmaken. Dus we willen eigenlijk graag gewoon volle bak op het terrein, maar ook niet groter dan dat.
De uitdaging voor ons is meer om het festival steeds slimmer te organiseren. Investeren in eigen materiaal, zodat we ieder jaar met minder vaste kosten een festival kunnen organiseren en zo de toegangsprijs laag kunnen houden. Waar kun je nog een heel weekend naar een festival voor 20 euro?
 
Rock Around The Bridge vindt plaats op zaterdag 16 juni in Sas van Gent. Voor meer informatie en het bestellen van tickets, check the website: http://www.rockaroundthebridge.nl/