CD presentatie Maarten Swaan

De man met de stijl van een troubadour

Tekst: Sandra Burgers Foto's: Rene Kauwenbergh ,

Swaan heeft voor deze gelegenheid in De Piek – de presentatie van zijn cd ‘broken bike’ – zijn Spaanse bemanning meegebracht. Swaan woont momenteel in Barcelona. Zijn openingsnummer is ‘Hourglass’, een intens nummer waarmee hij zijn kracht meteen neerzet: muziek met een betekenisvolle poëtische inhoud. “Would the things still be the same if we would call eachother in te name of love? Would the city still be pretty and would the birds still sing for us ? Would we sing along in harmony?”

 

Naast over levensvragen, zingt de van oorsprong Middelburgse singer-songwriter Maarten Swaan, over eigenlijk alle onderwerpen die een mens in het leven kunnen passeren. Zo zijn er de nummers, onder andere van zijn nieuwe album 'brothers love' en 'broken bike' de titelsong van het gelijknamige album (2011) die hij smaakvol introduceert door het verhaal erachter eerst te vertellen. Gekscherend noemt hij zijn inleidingen ‘de plaat en zijn verhaal’, naar een bekend radioprogramma.

Het nummer ‘broken bike’ vertelt over hoe een liefdeskoppel elkaar ontmoet en hoe zij van elkaar houden. De mannelijke helft van dit koppel maakt pacemakers en vormt ook de clou van de introductie die Swaan zijn publiek voorschotelt: hij/de man van het liefdeskoppel in het liedje, kan immers het hart van zijn lief weer maken als hij het breekt! Zo erg is het allemaal dus niet. De uitvoering van dit lied kent een stukje orgelgeluid, wat het verhaal mooi onderstreept zoals je dat alleen met de melodramatische tonen van een orgeltje kan.
 
Het publiek laat zich graag meevoeren op de verve van Swaan en zijn poëtische sound. Een bezoeker is onder de indruk en meldt: “de muziek van Swaan doet me denken aan Pink Floyd, waar ik in mijn jeugd zo enorm van heb genoten”. “En dat ga ik nu gauw weer doen”, zegt hij als hij met zijn biertje in de hand naar de zaal terug snelt. Terug naar Maarten Swaan: de man met de stijl van een ouderwetse troubadour.
 
Het programma wordt voorafgegaan door Steady New Sounds, een band die eerder heeft gestaan in Ovezande, bij de talentenjacht. De jongens zijn gekleed in jeans & ties, een combinatie waarmee je ook hun geluid zou kunnen typeren. Het is netjes en beheerst maar ook alternatief, ook ánders: een combinatie die je niet zou verwachten. Funky en fris, dat ook. Het afsluitend nummer ‘wanna be on the radio’ is daarvan een voorbeeld: pittig en toch zacht. Jongensachtig en mannelijk.
Een kort gehouden en het lijkt een wat ingetogen optreden, maar een mooie brug naar het hoofdoptreden van Maarten Swaan.