Bloodshift wint Zeeuwse voorronde Metal Battle Bloodshift wint Zeeuwse voorronde Metal Battle

Zeeuws-Vlaamse band wint overtuigend in de Pit

, Ben Willemsen

Bloodshift wint Zeeuwse voorronde Metal Battle

Zeeuws-Vlaamse band wint overtuigend in de Pit

Ben Willemsen ,

De Pit in Terneuzen is dit jaar het decor voor de Zeeuwse voorronde van Metal Battle. De kans voor vier
ambitieuze Zeeuwse Metalbands om te laten zien wat ze kunnen. Metal Battle is dé landelijke wedstrijd op metal gebied voor beginnende maar veelbelovende bands. De Enschedese Headbangers Organisatie (EHBO) heeft de Metal Battle in 2001 bedacht en het doel van de wedstrijd is om beginnende bands de kans te geven zich live 'in the picture' te spelen.

Bloodshift mag de avond openen en doet dat direct overtuigend. De gevarieerde metal van Bloodshift heeft vorig jaar al velen weten te overtuigen; ze wisten 2nd Influenz en de Zeeuwse finale van PopSport te winnen. De band gebruikt punk- en rockinvloeden om hun metalsound te verrijken en ze zetten een overtuigende show neer. De band heeft duidelijk vooruitgang geboekt, vooral de nieuwe nummers klinken een stuk volwassener.  Het samenspel van de twee gitaristen werkt goed op het podium en frontman Tom zorgt voor veel interactie met het publiek. Bloodshift heeft inmiddels al een behoorlijke fanbase opgebouwd en er wordt lekker meegefeest en -gezongen door het publiek.


De tweede band van de avond is Xeno met hun progressieve thrashmetal. De band bestond eerder onder de naam Semiazas, maar heeft na het vertrek van enkele leden vorig jaar en het aantrekken van de nieuwe gitarist en bassist hun naam gewijzigd. De band richt zich met name in de nummers op de verschillende ritmes in de muziek, ondersteund door een krachtig synthesizer geluid. Er is een uitgebreid gebruik van gitaar en diepe bastonen. Diepe grunts en hoge screams worden gebruikt als zang. Ondanks dat de muziek technisch zeer goed is en de zang erg goed klinkt, blijft de podiumpresentatie een beetje achter. 


Vorig jaar miste Legija op een haar na, met een paar punten verschil met Endless Cycle, de halve finale. Dit jaar hopen ze met hun “straight in your face”-metal wél de halve finale te bereiken. Het is duidelijk dat Legija al een tijdje samenspeelt, de zware bass sound met grommende grunts zitten strak in elkaar. De nummers zijn niet zo gevarieerd en aansprekend, maar technisch gezien wellicht de betere band van de avond. Toch mist de band dat beetje extra wat we wel zagen bij Bloodshift; het plezier van het optreden. 
 


De laatste band van de Metal Battle is Dehumanization. De show start onheilspellend en de deathmetal wordt met veel energie op het podium neergezet. Het enthousiasme van deze gasten maakt veel goed, want muzikaal rommelt het. Het ritme is niet altijd even strak en de gitarist lijkt soms z’n eigen concert te spelen. De grunts van de zanger worden met veel bezieling en gevoel voor drama de zaal in gebracht. Ondanks de muzikale onvolkomenheden, toch een grote plus voor de show die de mannen neerzetten. 


Tijdens het juryberaad treedt de winnaar van de Zeeuwse voorronde van vorig jaar op. Endless Cycle maakt gelijk van de gelegenheid gebruik om video opnames te maken voor een videoclip. Endless Cycle heeft veel progressie doorgemaakt en de goed in het gehoor liggende metal wordt professioneel de zaal in geslingerd. Na een kleine toegift, een hardcore versie van Pink Floyd’s “Hey You”, gaat uiteindelijk Bloodshift als winnaar naar de landelijke halve finale. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland