Eerste namen voor Klomppop; een interview

Alternatieve line-up voor 32e editie

Andre Joosse ,

Klomppop maakte vorige week het eerste rondje namen bekend voor de 32e editie op aanstaande hemelvaartsdag. Een line-up die er niet om liegt met bands als Textures, Kensington, Automatic Sam en Mr Polska. Zoals altijd is er ook opkomend talent. Reden genoeg om iemand van de organisatie wat vragen te stellen. We spraken met Dennis Sommeijer, festivalprogrammeur van Klomppop.

Veelzijdig en alternatief, de eerste indruk van de line-up voor de nieuwe Klomppop editie. Metal van Textures en hiphop van Mr Polska, twee opvallende namen in de line-up. Vooral van Mr Polska verwachten we een feest na zijn optreden op Eurosonic. Zeeuws en op de rand van haar doorbraak; Eva Auad liet in t Beest al zien dat ze klaar is voor de rest van Nederland. Haar optreden op Klomppop zal dat alleen maar bevestigen. Hunting The Robot is sinds het winnen van PopSport erg goed bezig. De jonge gasten zullen zonder twijfel een volwassen show neerzetten. Indierockers Kensington en het hardere werk van Automatic Sam sluiten de namen zover af.
 
We spraken met Dennis Sommeijer over muziek en festivals.
 
Wie is Dennis Sommeijer en kun je kort omschrijven wat je zoal doet voor Klomppop?
Als vrijwilliger bij De Klomp Festivals organiseren we met een club van 12 personen Klomppop en Straatfestival Ovezande. Heel lang was dat een werkgroep van jongerencentrum De Klomp maar sinds twee jaar zijn de festivals ondergebracht in een aparte Stichting. Er is nog wel een heel duidelijke verbinding door de overlap in vrijwilligers, gebruik van elkaars spullen en vergaderruimte in De Klomp. Zelf houd ik me binnen de werkgroep voornamelijk bezig met programmeren van muziek en de promotie van de evenementen.  
 
Wat was jouw eerste aanraking/ervaring met muziek?
Als kind heb ik nog wel wat vinyl gekocht maar eigenlijk ben ik als begin 30-er van het cd-tijdperk. Mijn eerste single kocht ik omdat het een aanbieding was via de dansschool en was spotgoedkoop maar eigenlijk niet bijzonder. Ik denk dat het Sweat van Inner Circle was. Daarna heb ik nog honderden cd's in huis gehaald in de meest uiteenlopende genres met een voorliefde voor vuige rockbands en de alternatievere dance-acts. Zo'n band als Automatic Sam die nu op Klomppop staat ligt me dan ook wel.
 
Wat was jouw eerste festivalbezoek en wat herinner je daar nog van?
Ik denk dat Straatfestival Ovezande als kind mijn eerste festival was. We woonden zelf nog in Biezelinge en combineerden dan het bezoek aan Opa en Oma in Ovezande met het festival. Ik herinner een act met drie Pinguins en een tent met muziek op het grasveld bij de bejaardenhuisjes. In 1995 kwam Klomppop naar Ovezande en was ik erbij als vrijwilliger, het jaar daarna ging ik Ad Boonman helpen bij het boeken van jonge bandjes.  Pas rond de eeuwwisseling zou ik festivals als Lowlands en Werchter bezoeken. Een eyeopener was het bezoek aan een regenachtig Haldern in 2005. Vijfduizend bezoekers en eigenlijk was niets echt strak geregeld. Sindsdien zijn we in Ovezande ook gestopt om voor elk flauwekulletje een papier met een mededeling op te hangen. Festivalbezoekers zijn echt kudde dieren. Er zijn er maar weinig die snappen dat je misschien sneller even om kan lopen naar de bar in de tent waar op dat moment geen band speelt.  
 
Klomppop is altijd al een breed geprogrammeerd festival geweest, toch lijkt het dit jaar wat alternatiever, is dat bewust?
Grappig dat je dat zegt op basis van de eerste namen. Er komen er nog een aantal aan en wat we op het oog hebben is ook best alternatief. Dat is onbewust een beetje gegroeid door alle goeie dingen die ons tegenwoordig worden aangeboden. We kunnen nog wel een podium vullen met aanstormend talent. Als alles doorgaat zoals gepland zal Klomppop 2012 misschien niet alleen voor de directe regio interessant zijn maar ook voor een wat groter deel van Zuid-West Nederland. Bezoekers die dan bijvoorbeeld op de camping kunnen blijven slapen.
 
De programmering is toch nog steeds wel breed te noemen en een act als Eva Auad kan het op veel radiozenders goed gaan doen. Ook wordt er binnenkort weer een buitenlandse bluesrock act aangekondigd. Ook een vast ankerpunt in de programmering dat de Klomppop-bezoekers van het eerste uur nog steeds naar Ovezande trekt. Mr Polska en Textures zijn een voorbeeld van twee andere uitersten in de programmering.
 
Geen behoefte om Klomppop groter te laten worden dan het nu is?
Ondanks bovenstaande willen we eigenlijk niet verder groeien dan de huidige capaciteit van 1500 betalende bezoekers. Dat vinden we mooi te behappen met een organisatie uit louter vrijwilligers. Wel willen we wat stabieler die capaciteit benutten, zo tegen uitverkopen aan zeg maar. Daarom hebben we dit jaar meer budget gereserveerd voor artiesten. Die investering en de BTW-verhoging van vorig jaar maken wel dat de ticketprijs opgetrokken wordt naar 20 euro voorverkoop en 25 euro aan de kassa (voor 13 uur nog steeds 20 euro). Maar dat is nog steeds niet veel geld voor 16 goede bands vinden wij.
 
De online voorverkoop start zaterdag 4 februari om 10:00 uur. Binnenkort zal er ook meer te melden zijn over Straatfestival Ovezande, op de aansluitende zondag 20 mei, dat in 2012 de 25e editie beleeft.
 
Klomppop 2012
Hemelvaartsdag Donderdag 17 mei 2012
Sportcomplex De Fazant - Ovezande (Zld.)
 
Line-up reeds bevestigd:
Textures
Kensington
Automatic Sam
Hunting The Robot
Eva Auad
Mr. Polska
 
Tickets:
Voorverkoop: 20 euro
Online via www.klomppop.nl en Primera-winkels
Aan de kassa tot 13uur: 20 euro
Aan de kassa na 13uur: 25 euro