Verslag 20e editie Terra Gotha

Voornamelijk electro en industrial bands op het programma

Tekst: Marc Machielse Foto's: Nando Harmsen ,

Zaterdag 15 december vond al weer de 20e editie plaats van het Terra Gotha festival. Dit feest dat al sinds 2000 plaatsvindt in De Piek, met zo af en toe een uitstapje naar het veel grotere Arsenaaltheater, is ondertussen een begrip geworden binnen de dark music scene. Wegens weinig nieuwe aanwas binnen de gothic scene is Terra Gotha in de loop der jaren meer een industrial/dark electro feest geworden. Zo ook stonden er op deze editie voornamelijk electro en industrial bands op het programma.

Het franse Dolls Of Pain mocht Terra Gotha XX openen, ondanks het vroege tijdstip dat ze moesten spelen wist de harsh electro act de aandacht van het langzaam binnendruppelende publiek vast te houden. Dat Dolls Of Pain al veel optredens op haar naam heeft staan bleek uit een strak uitgevoerde en geroutineerde set.
 
Na een korte ombouwpauze mocht het Nederlandse Schwarzblut (en niet duits zoals veel mensen dachten) het stokje overnemen. De zaal was ondertussen ook goed gevuld. Schwarzblut brengt een interessante mix van Duitse gedichten over moddervette beats. Ook de samenzang tussen Zeon en Angèlika zorgde voor een mooi contrast. Visueel was alles ook dik in orde, de band leek zo uit een steampunk film te zijn gestapt.
Het Zeeuwse XMH is ondertussen een vaste waarde op het Terra Gotha festival. Ondanks dat twee bandleden ziek waren was dit niet te merken aan de show. XMH geeft zich helemaal, geeft vol gas en dendert in 45 minuten door hun set. XMH laat zich niet uit het veld slaan door haperende microfoons of kabelbreuken, en pakt dit professioneel op.
 
XMH speelde vier nieuwe nummers van de in 2013 te verwachten cd 'In Your Face', afgewisseld met nummers van hun tweede langspeler. Een electro stomper als toegift is dan ook vanzelfsprekend.
 
Als headliner (al had elke band deze avond headliner kunnen zijn) stond het onlangs nieuw leven ingeblazen Angels & Agony. Tegenwoordig is de band gereduceerd tot een duo, hierdoor moet zanger Reinier ook regelmatig plaats nemen achter de synths. Angels & Agony speelt een "best of" set en is zichtbaar blij om weer terug te zijn op het podium. Een prachtige lichtshow complementeert het optreden waarbij de band terugkeert voor twee toegiften.