Geslaagd 3voor12 Zeeland festival

La Strada en de Vrijbuiter podium jong lokaal talent

Andre Joosse ,

Zes bands, twee cafés en vooral veel goede muziek. Afgelopen weekend vierden wij onze derde verjaardag met een festival in de Goese binnenstad. Vijf Zeeuwse opkomende bands en een band van net over de provinciegrens speelden voor een enthousiast publiek. Een geslaagde avond in cafe La Strada en cafe de Vrijbuiter met wat volgens ons de opkomende acts zijn in de regio Zeeland en Bergen op Zoom.

Jimmy Dumbbell - ethousiaste fans

 De avond begint met Jimmy Dumbbell uit het oosten van Schouwen-Duiveland. Een nieuwe band dat al aardig aan de weg timmert. Dat de band het serieus neemt is duidelijk, een glimmend busje met een groot bandlogo rijdt voor om de bandleden en instrumenten af te leveren in café La Strada. Hun ambitie is terecht, hun optreden wordt goed ontvangen door het aanwezige publiek.

Een enkeling is misschien iets te enthousiast. Een iets aangeschoten vrouw van middelbare leeftijd vindt de band zo leuk dat ze zelf de toetsenist helpt met spelen, de zanger zijn bier opdrinkt en vervolgens het podium opklimt om ook de drummer een handje te helpen.
 
De band laat zich niet van de wijs brengen, de vrouw krijgt een knuffel en met een groot applaus eindigen de rockband samen met de spontane groupie de set.
 

Bloodshift - energieke metal

 In het naastgelegen café de Vrijbuiter is Bloodshift aan het opbouwen. Een klein donker metalcafe, de ideale plaats voor een band als Bloodshift. De Zeeuws-Vlaamse band speelt snoeiharde metal met invloeden van rock en punk. Zonder attitude overigens, de band doet wat het moet doen, geen gezeur: gaan! De band heeft een grote fanbase en ook nu staat het café vol. De energie spat van de bandleden af en wordt snel door het publiek opgepakt. 

Zaniac - terug van weggeweest

 Inmiddels is het ook in La Strada volgelopen. Tot aan de rand van het podium staan er mensen in afwachting van de volgende band.

Rond Zaniac is het een tijdje stil geweest. Hoewel het de band voor de wind ging zorgden studies voor een rustige periode. Vanavond is het eerste optreden na hun sabbatical. De originele bassist is opgestapt en vervangen, het nieuwe bandlid heeft zijn vuurdoop vanavond. Het optreden is nog niet zo strak als dat we gewend zijn van Zaniac, maar hun vrolijke catchy popliedjes doen dat snel vergeten. 

A Generation After - thuiswedstrijd

 Voor A Generation After is het een thuiswedstrijd. De band is sinds kort uitgebreid met een extra gitarist, de oude bassist van Zaniac! Met zes bandleden staat het kleine Vrijbuiter podium goed vol, de rest van het café is overigens ook afgeladen met belangstellenden. In 40 minuten neemt de band ons mee op een trip langs een reeks van genres. Van shoegaze en stoner naar donkere indie en psychedelische rock. Een veelzijdige maar vooral mooie trip. De band heeft hun set de laatste tijd uitgebreid met ijzersterke songs. Een nieuw album is in de maak, tijd om ook de rest van Nederland kennis te laten maken met A Generation After.

Gork A27 - ook zonder sax een Zeeuwse Belofte

 Vorig jaar stond Gork A27 als nieuwkomer op de vorige editie van dit festival. Inmiddels hebben de heren zich bewezen, als Zeeuwse Belofte staan ze komende zomer op Vestrock en Concert at Sea. Ook voor deze band geen hokje, maar alternatieve rock met invloeden uit de jazz, prog rock en grunge. Normaal heeft de band versterking van een saxofonist, vanavond treden ze op als viertal. Hoewel de sax een prominente plaats inneemt in hun nummers missen we deze vanavond niet. De nummers spugen nog steeds vuur. 

Back At Seven - waardige afsluiter

 Als gast van buiten de provincie mogen we Back at Seven verwelkomen in de Vrijbuiter. Het viertal uit West-Brabant is een waardige afsluiter van deze avond. Met een mix van grunge en indie waar vooral de rauwe soulstem van zangeres Denise indruk maakt. Of zoals iemand in het publiek opmerkt: “Net Krezip, maar dan goed.” De band wisselen harde rocknummers af met rustiger werk. Het publiek gaat in het enthousiast van de band mee. Met de nodige flesjes bier en een rode wijn voor zangeres Denise wordt het festival klinkend afgesloten.

 
Het festival gemist en toch nieuwsgierig? Back At Seven en A Generation After zijn vanavond nog in Renesse te zien en maandag op Ganzenpop op de Keizersdijk in Goes.
 
Het festival is een geslaagd verjaardagsfeestje, laten we nu alvast afspreken voor over een jaar.