Zwaar optreden Stöma in Brogum Zwaar optreden Stöma in Brogum

En... naast Zeeuwse mosselen nu ook Zeeuwse Kaviaar

, Tekst: Ben Willemsen Foto's: Rene Kauwenbergh

Zwaar optreden Stöma in Brogum

En... naast Zeeuwse mosselen nu ook Zeeuwse Kaviaar

Tekst: Ben Willemsen Foto's: Rene Kauwenbergh ,

In meerdere opzichten een zwaar optreden van het Rotterdamse trio Stöma in Brogum, afgelopen zaterdag. Zware basslijnen, strakke zware drums en energiek. Maar ook fysiek zwaar, Stöma staat 2 uur op het podium en wordt twee keer teruggeroepen door het publiek. Als voorgerecht krijgen we Kaviaar voorgeschoteld met hemelse filmische freestyle-achtige jazz fusion.

Het was het allemaal wel waard voor Stöma; het Rotterdamse trio laat keer op keer weten blij te zijn dat het publiek naar Brogum is gekomen. "Want", zo laat bassist Bruno Xavier Ferro da Silva weten, "jullie hadden vanavond ook ergens anders kunnen zijn". Het is opvallend hoe introvert de bassist overkomt in zijn gesprek met het publiek, maar hoe extravert hij op het podium zijn muziek beleeft. Bij vlagen is het Flea van de Red Hot Chili Peppers, zoals hij over het podium beweegt.

De muziek is van een hele andere orde. De zware bass grooves, aangevuld door turntablist eNi-LesS en de strakke ritmes van drummer Wouter van Wijk zijn een soort alternatieve funk/rock. Binnen de lijntjes kleuren is er bij deze heren niet bij, sterker nog, er wordt zo buiten de lijntjes gekleurd dat er tijdens het spelen een nieuwe muzikale tekening ontstaat. Aan experiment en soms wat chaos geen gebrek, maar altijd dansbaar. Bruno speelt niet zomaar bass, maar creëert met behulp van een aantal effectpedalen en processors een catchy en psychedelische sound. Ook eNi-LesS weet interessante en boeiende sounds te creëren op zijn turntable. Pure performance art. Dan neigt het weer naar jazz, dan weer pure metal, maar altijd funky. Het is dynamische "right in your face" muziek, een epische beleving voor de liefhebbers van pulserende basslijnen, spannende rock improvisaties en invloeden uit bijna elke muzikale hoek.

Als voorgerecht speelde Kaviaar de zaal warm. Een band ontstaan uit een filmmuziek project. Film is dan ook de basis van de band, op twee filmdoeken worden live, door Jaap Verseput, filmbeelden aan elkaar gemonteerd. Soms maar kleine flarden, herhaalde beelden, vaak op het ritme van de muziek. Jaap ziet zelfs nog tijd om tussendoor saxofoon te spelen.

Kaviaar bestaat uit een aantal bekende Zeeuwse muzikanten, o.a. bekend van Skybicycle en Backlash, en lijkt hierdoor een gelegenheidsband te zijn. Maar het zijn wel muzikanten die hun sporen inmiddels verdiend hebben, en dat is te horen! Jaap en zijn vier companen nemen je mee op een muzikale ontdekkingsreis.
Naast Zeeuwse Mosselen kunnen we stellen dat we nu ook Zeeuwse Kaviaar hebben in Zeeland, een muzikale beleving die het oor streelt. Voornamelijk laidback instrumentale jazz-fusion. Subtiel, vintage met een modern sausje en soms wat experimenteel. Een mooi intermezzo is de solo van toetsenist Willem van Maanen met een visuele ode aan Van Gogh met een vrije interpretatie van Erik Satie's Six Gnossiennes. Een band om in de gaten te houden.
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland