Vlamingen en Groningers brengen hiphop naar de PIT

Safi & Spreej en Kraantje Pappie komen goed voor de dag

Tekst: Jos Rouw Foto's: Martin Hol ,

Begin dit jaar bracht het Vlaamse duo Safi & Spreej hun plaat Ter Plaatse, Rust uit en verscheen ook Crane van de inmiddels semi-bekende Kraantje Pappie. Zaterdag traden de twee acts op in Terneuzen.

Safi en Spreej presenteerden in 2011 allebei een soloproject op hetzelfde feest en besloten daar om eens samen aan de slag te gaan. In januari dit jaar verscheen hun goed ontvangen album Ter Plaatse, Rust. De twee vullen elkaar goed aan en lopen er comfortabel bij op het podium. Hun tracks staan als een huis met interessante producties, waarbij Diep Meer opvalt met een sample van de Beach Boys. Safi's subtiele mix van rap en zang voegt veel toe aan de nummers, waarin de twee regelmatig laten merken niet bang te zijn voor de nodige zelfreflectie. Naast materiaal van hun album komt ook een solotrack van Safi voorbij en maakt het duo veel los in de zaal met de nieuwe nummers Op aarde en Vandaag. Hetzelfde geldt voor Herinner mij, waarmee de Vlamingen een degelijke set afsluiten. 

Na een korte pauze komt er een iets groter publiek terug naar de zaal voor de show van Kraantje Pappie. Sinds 3VOOR12/Zeeland hem in november 2011 zag optreden in Middelburg, is het hard gegaan met de Groninger. Zijn album Crane kwam uit, single Waar is Kraan?werd een hit en het grote aantal shows dat hij met DJ Friss en back-uprapper Fiddox gaf, is zeldzaam onder Nederlandse emcees. De samenwerking met producers Noisia beviel en krijgt een vervolg nu Kraantje Pappie Semi Bekend is. Het optreden in de PIT is één van de laatste voordat de nieuwe EP verschijnt.

Dat het drietal na het vele touren goed op elkaar ingespeeld is, is meteen te merken: de routine spat ervan af. Daar komt een tijdelijk einde aan als een jongen uit het publiek zichzelf uitnodigt op het podium en Kraantje hem met enige moeite terug weet te sturen. Hij verandert snel van koers door te vermelden dat Fiddox jarig is. De zaal zingt hem toe, het ongemakkelijke tafereel is vergeten en de show kan verder. Kraantje wisselt nummers af met ontspannen dialogen en brengt de sfeer er echt in met School is weer begonnen, een track van de komende EP. Daarna werkt de set met een gabberintermezzo en een freestyle wat rommelig toe naar Wat nou als het lukt?, de tweede hit van het album. Er volgt een verrassing als Kraan wordt vergezeld door Roscovitsch van Zo Moeilijk uit Nijmegen om beelden te schieten bij hun nummer Alles staat klaar, dat te horen zal zijn op de vierde verzamelaar van Sticks' Fakkelteitgroep. 

Het laatste deel van het optreden kent dankzij Noisia een hoog dubstepgehalte. Met ten slotte Waar is Kraan en toegift Van God Loslaten Kraan, Friss, Fiddox en de aanwezigen zien dat er best wat vaker hiphop te horen mag zijn in de PIT.