Kashfest: 'Kat in 't bakkie'

Underground festival in Oostburg wil blijven groeien

Gijs Kamphuis ,

“We want food, we want drinks and we want money!” De heren van The Rotted zijn duidelijk bij binnenkomst. “We get you a drink, we give you food and than we talk about money!”, zo luidt het antwoord uit het Oostburgse kamp. De hoofdact van het festival laat de defensieve houding snel varen als blijkt dat alles voor hen klaarstaat. En waarom wantrouwen? Kashfest 2012 is gewoon goed geregeld. Een reportage.

Er wordt flink geheadbanged als The Rotted hun set afwerkt. Het publiek in dè concertzaal van Oostburg, in café The Lane, heeft het naar de zin en vliegt elkaar aan, in een met vlagen ziedende moshpit. De zaal van The Lane heeft de uitstraling van een Belgisch jeugdhuis. Knus, laag en slecht geventileerd.Vooral dat laatste maakt dat bij de meeste optredens de kamertemperatuur tot tropische waarden stijgt, en daarmee de drankomzet tot grote hoogte stuwt om het geheel te blijven koelen. Het is een prima plek voor een underground feest als Kashfest. Organisator Martijn van den Beukel heeft voor de derde keer ‘zijn’ festival op poten gezet. Net weer iets groter dan het jaar ervoor. “Ik wil Kashfest laten groeien Want stilstand vindt ik achteruitgang”, zo vertelt hij monter. Deze editie kent een volwaardige festivalavond op vrijdag en een zaterdag vol kwalitatief goede bands. Tot zo ver missie geslaagd.  

Kashfest is ooit wat onbedoeld ontstaan. “Ik wilde graag eens een band neer zetten in The Lane”, zo gaat Van den Beukel verder. “De metal die er stond vond ik nooit heel goed, terwijl Nederland zoveel kwalitatief goede death metal bands heeft. Ik raakte in contact met Prostitute Disfigurement. Zocht een voorprogramma en wilde ook nog regionale bands hebben. Toen had ik ineens een festivalletje. Gewoon, leuk en kleinschalig. Zonder enige pretenties. Die heb ik nog steeds niet trouwens." Terwijl The Rotted hun oproep tot een pit beantwoordt zien worden door de fans, haalt Van de Beukel even een rondje bier voor de Engelsen die met hun death metal / punk een prima sfeer weten te creëren bij het publiek. Dat na een hele dag death metal, behoorlijk murw gebeukt is.  

Corpse Mutilation bijt op vrijdag het spits af voor de meest ambitieuze Kashfest tot op heden. Met Sinister en The Rotted heeft Van den Beukel namelijk twee bands van naam in huis en beiden stellen niet teleur. Het Rotterdamse Sinister promoot hun laatste album ‘The Carnage Ending’. En al is het begin wat stroef, in de laatste nummers komen band en publiek toch echt los. Afsluiter van dag één is de Obituary tribute Slowbituary, die als een geoliede machine alle krakers van hun death metal helden laat passeren. Uiteraard afgesloten met ‘Slowly We Rot’, hèt nummer van hun voorbeeld uit Florida.  

Op het buitenplaatsje tussen het café en de zaal gaat het spreekvolume naarmate de zaterdag vordert omhoog. Veel jolijt, social talk en dronkemansgelal. Maar allemaal gemoedelijk en rustig. Geen strubbelingen of andere moeilijkheden. Iets wat de opjuttende muziek best zou kunnen veroorzaken. Van den Beukel is nooit bang voor ongeregeldheden. “De meeste metalliefhebbers zijn gewoon goede lui. Die komen voor de muziek en een biertje, niet om te rellen. Daarbij ken ik negentig procent van de bezoekers persoonlijk. Ik weet dat ze niets zullen doen.” Ook geldt dat wie wel wat doet Penny Lane gewoon nooit meer binnen komt.
Tijdens de Kashfest zaterdag regelt de organisator, in tegenstelling tot vorig jaar, niet alles meer zelf. Al vindt hij het moeilijk taken uit handen te geven. “Ik doe alles graag zelf, als het dan fout gaat kan ik ook alleen mezelf de schuld geven.” Dat geeft wel extra druk, maar daar kan ik wel mee omgaan.” Maar met dat het festival groeit, zijn er ook meer taken om uit te voeren. En omdat hij zelf nu ook wel eens een band aan het werk wil zien zijn er een aantal mensen geïnstrueerd: vrienden die graag helpen Kashfest tot een succes te maken en dat doen met veel liefde.

 Toch eist de ‘wedstrijdspanning’ dit keer zijn tol. Van den Beukel krijgt spontaan griep en dreigt ziek naar huis te moeten. Mooi om te zien is dan hoe iedereen, barpersoneel, vrienden, bezoekers en bands met hem meeleven en hem er zo doorslepen. Een zieke organisator heeft zo’n mooie dag niet verdiend.

Een festivaldag waar een groepje vroege vogels Funeral Whore overtuigend ziet openen. De old school death metalband uit Beverwijk heeft met zanger Roy een fanatieke frontman en met bassiste Kelly de enige vrouw op het podium. De nummers zijn misschien niet even origineel: de uitwerking is meer dan geslaagd. Dat geldt ook voor Nailgun Massacre, de volgende act op het Kashfestpodium. De groep heeft dit jaar hun debuut ‘Backyard Butchery’ op de wereld losgelaten. Een in de media prima ontvangen plaat. En het vijftal laat horen waarom die lovende recensies meer dan terecht zijn. 
Van den Beukel loopt ondertussen ziek te zijn. Echt relaxed komt hij dan ook niet over. “Ik ben pas relaxed als The Rotted is afgelopen denk ik. Dan weet ik pas of alles goed verlopen is.” Een biertje drinken zit er voor hem dan ook nog even niet in. “Niet voor negen uur in ieder geval.” Terwijl Collision opbouwt en soundcheckt wil de organisator best uitleggen waar de naam Kashfest vandaan komt. De naam stamt uit het verleden zo blijkt. “Vroeger hield ik feestjes onder de naam Kashparty’s. Die waren behoorlijk legendarisch en werden ook per keer groter. Om de mensen die er toen bijwaren te laten weten dat ik ook dit festival organiseer heb ik het Kashfest genoemd.De bands die hier spelen zijn een reflectie van mijn eigen muzieksmaak.” Hoe groot moet dit festival eigenlijk worden?

“Ik wil graag langzaam groeien. Hoe groot het dan wordt? Tja, dat zullen we wel zien. Ik was in Leeuwarden op het Into The Grave festival. Dat trekt 3500 bezoekers. Een dergelijke omvang lijkt me ooit ook wel iets. Het liefst gewoon hier in Oostburg.”  

Het Belgische Fractured Insanity is geen onbekende in het Zeeuwse en hun death metal kan op veel bijval rekenen. En hun vriendinnen die de merchandise bewaken hebben klandizie. Een goed teken. Terwijl de avond vordert trekt Van den Beukel wat bij en kan er zelfs een lach af als hij vertelt over het meisje van de snackbar die, op de vraag of ze ook vegetarische menu’s verkochten, antwoordde dat ze nog wel kaaskroketten had liggen. “Nee mevrouw ik bedoel echt eten.”

   

Dat ons land grossiert in kwalitatief goede death metal onderstreept I Chaos nog maar eens. Met ex-leden van o.a Creepmime, Epica, Cypher en Blo. Torch aanboord heeft de band uit Den Haag voldoende ervaring binnen de gelederen en dat hoor je terug in hun alles verwoestende death metal. Vriendelijke gasten ook. Net als de meeste bands trouwens.

De meeste muzikanten zijn dan ook, als ze niet optreden, gewoon toeschouwer en liefhebber. En verkoper, zoals The Rotted frontman Ben Mccrow, die na zijn optreden leurt met cd’s en tevreden uitverkoopt. Het is tekenend voor Kashfest dat brute metal combineert met een rustige sfeer, aardige mensen en toffe bands. Mister Kashfest is dan ook tevreden over de derde editie en verwacht dan ook dat de vierde editie er gewoon komt. “Er gaat wel wat veranderen, al weet ik nu ook nog niet wat. Ik vind dat mijn doelstelling, groei, gehaald is. Dus ik ben tevreden.” Eindelijk gerust en zonder koorts drinkt hij dan ook een biertje. Zijn omschrijving van een jaar voorbereiding en twee dagen Kashfest is kort: “kat in’t bakkie, schrijf dat maar op. Heb je dat?”