De stand van zaken volgens DJ Vindictiv De stand van zaken volgens DJ Vindictiv

Zeeuwse hiphop (deel 2)

, Andre Joosse

De stand van zaken volgens DJ Vindictiv

Zeeuwse hiphop (deel 2)

Andre Joosse ,

Hoe staat het met de hiphop in het Zeeuwse. Gezien de vele bands en acts die vooral in Walcheren actief zijn lijkt het goed te gaan. Hoe het echt staat met deze muziekstroming in Zeeland vragen we aan de kenners zelf. We vragen het aan DJ Vindictiv. Bekend van Nul Elf Acht, Pieter Matthys & Sons Uniques (BE), DJ Grazzhoppa’s DJ Bigband (BE) en zijn solo DJ-sets.

Wat is persoonlijk je favoriete act uit Zeeland?
Says Who? En Moods zijn 2 beatcreators die een erg goed oor voor muziek hebben en toffe muziek maken.  De spacerockers Capital Sentimental vind ik ook erg tof.
 
Wat mis je in Zeeland als band/artiest?
Een “zet je tanden erin” mentaliteit. En openheid voor verschillende muziekstijlen,maar dat kan je ook weer koppelen aan smaak en dat is weer persoonlijk. Ook is dat gebonden aan het gebied, op Walcheren zijn ze daar anders in dan op Beveland of Zeeuws-Vlaanderen. Daar kan je niet veel aan doen denk ik, maar dat zorgt ervoor dat sommige dingen klein blijven en niet echt volop tot zijn recht komen.
 
Is het makkelijk om buiten de regio aan optredens te komen?
Ja en nee… dat ligt aan of je kwalitatief goed genoeg bent en of je er zelf voor wilt gaan. Als je het wil kan het in principe. Daar begint het mee, jezelf afvragen “waar wil ik naartoe met dit”. Als je je gezicht veel laat zien en je maakt veel muziek die aanslaat dan komt het vaak vanzelf, want dan verdien je het. Doe je dat niet dan gebeurt er niet veel. Kwestie van doorgaan en dat is niet moeilijk als je het echt leuk vind en graag doet.
 
Zeeland staat niet echt bekend om zijn hiphop, hoe komt dit?
Die “zet je tanden erin” mentaliteit waar ik het eerder over had is in mijn ogen een belangrijk punt. Het gaat onder andere om doorgaan en ervoor zorgen dat je aanwezig en relevant bent en blijft. Ook denk ik dat de nuchterheid van de Zeeuwen meespeelt. Ik kan me herinneren dat er eens tegen ons (Nul Elf Acht) is gezegd dat we op het podium gaan staan en dan ons ding doen zonder al te veel geklets en poeha. Dat droge nuchtere weet je wel?
 
Geven de acts die op 3 november in De Spot staan een goed beeld van de ‘Zeeuwse HipHop’?
Denk ik wel… urban music is tegenwoordig opgesplitst in zoveel verschillende vormen. Je hebt club georiënteerde groepen, de underground, rap meets dubstep, de popinvloeden die vaak samengaan met liveband. Voor mij persoonlijk is hip hop geen pop of dubstep. Alles wat hierboven staat zie ik echt als urban music van nu. Zo zie ik persoonlijk ook de programmering van de avond. Verschillende urban acts. Genres die samen smelten.
 
Zit er toekomst in dit genre in het Zeeuwse?
Ja waarom niet? Urban music is momenteel nergens meer weg te denken. Op elke straathoek is wel een rappertje of iemand die beats maakt op zijn computertje. Of het nou in Vlissingen is of in Hulst. Maar als je toekomst bedoeld met dat er een succesact hier vandaan komt die landelijk goed gaat, dan weet ik het niet precies. Dat zullen we wel zien. Potentie is er altijd…maar wat doe je ermee? Ook ben je afhankelijk van wat Hilversum en de Randstad doet. Als ze daar niet naar een provincie willen kijken dan is het een stuk moeilijker. Maar ook dan kan het nog. Kraantje Pappie komt uit Groningen, Fresku uit Eindhoven, Opgezwolle uit Zwolle. En dan hebben we het ook nog niet gehad over de invloed van het net… Dus de conclusie is dat ik eigenlijk geen concreet antwoord heb.
 
Op 3 november presenteert podium De Spot een avond vol met hiphop. Deze avond van ‘stand van zaken’ geeft een podium aan BDM & Tempo-Slow, Nul Elf Acht, TheDouble, Donson, De Hobbyisten en andere Zeeuwse hiphop.
Voor meer informatie check de website van De Spot: www.despotmiddelburg.nl

 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland