Stand van zaken volgens The Venues Stand van zaken volgens The Venues

Zeeuwse indie (deel 2)

, Andre Joosse

Stand van zaken volgens The Venues

Zeeuwse indie (deel 2)

Andre Joosse ,

Hoe staat het met de indierock in het Zeeuwse. Vrij goed zou je zeggen gezien de vele bands die in dit genre actief zijn. Hoe het echt staat met deze muziekstroming in Zeeland vragen we aan de kenners zelf. We vragen het aan de leden van The Venues, zanger Tim Gorter en drummer Julius Meijer.

Hoe staat het volgens jou met de Zeeuwse popmuziek?
Tim: “Ik vind dat Zeeland goed aan de weg timmert, veel nieuws, ons kent ons en buitenom dat zijn er veel bandjes die het al behoorlijk ver geschopt hebben in vele genres! Als je echt lokaal gaat kijken en naar de bands die pas begonnen zijn, vind ik dat Zeeland niet mag klagen.”
 
Julius: “Naar mijn idee goed. Er zijn veel goede bands in verschillende genres. Het is ook leuk om te zien hoe er door de Zeeuwse bands aan de weg wordt getimmerd.”
 
Wat is persoonlijk je favoriete act uit Zeeland?
Tim: “Ik volg veel Zeeuwse bandjes en bekijk ze ook regelmatig als ik daar tijd voor heb, zo niet, dan maak ik er wel tijd voor. Re-creation vind ik persoonlijk een toffe band uit Zeeland. Deze gasten zijn van Scarabee, maar dan met Tijs op zang en dat vind ik wel lekker rock n roll.”

Julius: “Ik probeer de Zeeuwse bands zoveel mogelijk te volgen via het internet. Daarnaast probeer ik ook zoveel mogelijk naar optredens te gaan van de verschillende Zeeuwse bands. Ik heb niet echt een favoriet maar de bands die tot nu toe het meeste indruk op mij hebben gemaakt zijn A Generation After, Gork A27, Geert & The Chiefs, Capital Sentimental en Steady New Sounds.”

Wat mis je in Zeeland als band/artiest?
Tim: “Enthousiast publiek. Het valt erg op dat mensen op facebook en twitter enzo. steeds sneller geïrriteerd raken als je een uitnodiging verstuurd. Mensen kijken er niet eens meer naar en disliken je page en verwijderen je als vriend omdat je “spam” stuurt. Buiten Zeeland valt me op dat dit niet zo is. Ons beste publiek bevindt zich in Zeeuws-Vlaanderen. Deze mensen zijn wel enthousiast en geven je bak vol complimenten. Ook in België is dit het geval.”
 
Julius: “Ik vind het jammer dat je vaak voor een klein groepje mensen optreed. Vaak zijn dit ook familie, vrienden en kennissen die er altijd bij zijn. Daarnaast zie je vaak bij festivals dat de bands uit de regio in het begin van het programma worden geboekt. Het zou leuk zijn de Zeeuwse bands wat later in het programma te zetten zodat meer mensen uit de regio zien wat er zich afspeelt binnen de muziekwereld in Zeeland.”
 
 
Is het makkelijk om buiten de regio aan optredens te komen?
Tim: “Je moet demo’s hebben, Geen demo? Dan is de kans klein dat je geboekt wordt. Dat snap ik wel, je moet je zelf kunnen verkopen. Kwaliteit bieden en professioneel overkomen.”
 
Julius: “Ik denk dat het erg belangrijk is om te beginnen met een paar goede demo-opnames van de nummers. Zo heeft een concertzaal of café al een goed beeld van de band die een optreden probeert te regelen. Op deze manier wordt het dus al een stuk makkelijker om optredens te regelen buiten de regio.”
 
 
Geven de acts die op het concert in De Spot staan een goed beeld van de ‘Zeeuwse Indie’?
Tim: “Indie is een groot begrip. Zelf vind ik I Could Float Here Forever een heerlijke band, maar is dit echt indie? Steady New Sounds? Ja!  Dit zijn rock heren waar backstage de vrouwen aan de stropdassen hangen. Ask Ziggy! He knows!”
 
Julius: “Wat is Indie? Volgens mij heeft niemand daar zo snel een antwoord op. Ik ben er van overtuigd dat het een te gekke avond gaat worden met de verschillende bands die mogen optreden.”
 
 
Zie er toekomst in dit genre in het Zeeuwse?
Tim: “Ik denk het wel! Maar je moet er toch zelf voor zorgen. Ik denk dat wel alle bandjes René de Dreu ontzettend dankbaar moeten zijn. Hij tilt iedereen wel over “die” drempel.“
 
Julius: “Ik denk het wel, maar je zal wel je best moeten doen om onderscheid te maken tussen de verschillende bands uit deze regio. Persoonlijk vind ik het gewoon het leukst om muziek te maken en te mogen optreden. Ik hoef niet persé een toekomst te hebben waarbij je dag in dag uit overal en nergens moet optreden.” 
advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland