Stand van zaken volgens Steady New Sounds Stand van zaken volgens Steady New Sounds

Zeeuwse indie (deel 1)

, Andre Joosse

Stand van zaken volgens Steady New Sounds

Zeeuwse indie (deel 1)

Andre Joosse ,

Hoe staat het met de indierock in het Zeeuwse. Vrij goed zou je zeggen gezien de vele bands die in dit genre actief zijn. Hoe het echt staat met deze muziekstroming in Zeeland vragen we aan de kenners zelf. We vragen het aan de leden van Steady New Sounds, een jonge band die in zijn korte bestaan al heel wat fans heeft gewonnen. Steady New Sounds is Loek van der Linde, Ziggy Marlissa, Jasper de Klerk en Marc Blom.

Op 20 oktober presenteert podium De Spot een avond vol met indierock onder de noemer ‘Stand van Zaken’. Een serie avonden met verschillende genres moet een goed beeld geven hoe de popmuziek in Zeeland erbij staat.
 
Hoe staat het volgens jou met de Zeeuwse popmuziek?
Loek:
“Ik denk dat je wel kunt stellen dat de jonge Zeeuwse muziekscene aan een soort opmars bezig is. We hebben veel jonge bands in allerlei stijlen; van zoete liedjes van Geert & The Chiefs en poprock van bijvoorbeeld Yellow naar vuige stampblues van Zinkzand en ontspoorde psychedelica zoals Capital Sentimental. Als de bands zich voor de volle 100% blijven inzetten, zitten er binnen een paar jaar toch wel een paar leuke platendeals in de brievenbus!”
 
Ziggy: “Ik denk dat het op zich wel oké gaat. Er zijn een aantal gevestigde namen die echt wel lekker aan de weg timmeren. Volt Violin bijvoorbeeld, die doen het volgens mij wel goed. Optredens in het land, airplay op 3FM. Door middel van al die bandwedstrijdjes is er ook genoeg aandacht voor jong talent. Maar volgens mij is niet zo dat er bands als paddenstoelen uit de grond schieten. En dat is denk ik voor elk genre ook wel het geval. Het is gewoon lastig om goeie bandleden in de regio te vinden. “
 
Jasper: “Ik denk dat de Zeeuwse popmuziek weer in een bloei periode zit. Er komen de laatste tijd steeds weer bands bij in Zeeland die in staat zijn om een goede show neer te zetten. Het leukste daarvan is dat ze dit allemaal op een andere manier doen en dat geeft elke band, die het tenminste serieus aanpakt, weer zijn eigen identiteit.”
 
Wat is persoonlijk je favoriete act uit Zeeland?
Loek:
“Heel triest, Maikel Harte. Niemand die anderhalf uur lang de grootste onzin zo briljant weet te verkopen en daarbij muzikaal nog een behoorlijke bijdrage weet te leveren.”
 
Ziggy: “Crappydog! Ik heb 'm afgelopen maand helaas gemist in de Spot, maar wat een ongelooflijk lekkere, vieze sound kan die Erik maken zeg. Heerlijk simpel in de goede zin van het woord. Gitaar om, versterkers op 11 en gaan!”
 
Jasper: “Gork A27 vind ik een erg interessante band, maar ik helaas nog nooit een hele show van ze kunnen zien. Stiekem is dat dan toch JP& The Seeger Session Band. Het klinkt een beetje flauw, omdat dit de band van mijn vader is. Natuurlijk, ze spelen geen eigen nummers en dat maakt ze niet origineel. Daar tegen over staat dat het misschien nog wel veel moeilijker is om de puurheid van de oude plantage songs, gospels en Pete Seeger nummers over te brengen. Ze pakken daarmee over het publiek helemaal in en dat is de grootste kracht van deze band vind ik.”
 
Marc: “JP & the Seeger Session Band, toffe band altijd een groot feest!”
 
 
Wat mis je in Zeeland als band?
Loek:
“Aandacht onder de mensen! Als je in Zeeland optreedt, zie je altijd het vaste groepje mensen voor het podium staan. Daartegenover, als je in de Randstand speelt, sta je voor een afgeladen café enthousiaste, onbekende mensen. Het lijkt veel mensen hier niet te boeien of er optreden is, laat staan wie er dan optreedt. Kijk naar Destine op het Nazomerfestival: gratis act, wereldberoemd, aantal bezoekers? Nog geen 400.”
 
Jasper: “Ik mis de samenwerking van verschillende instanties die met hun connecties echt wel Zeeuwse bands groter kunnen maken. Naar mijn mening interesseert het vrij weinig mensen in deze regio of er Zeeuwse bands doorbreken. Hij lijkt me, dat als er steeds meer Zeeuwse bands doorbreken de aandacht op de muziekscene ook weer wat meer terugkeert. Bands die voor volle zalen spelen dat wil je natuurlijk zien als muziekinstantie.”
 
Marc: “Wat ik persoonlijk heel jammer vind is dat er op veel festivals vaak coverbands staan te spelen op de drukke tijden. Jonge bands met eigen werk staan vaak vroeg op de dag geprgrammeerd. Het lijkt wel alsof de festivals zich proberen te beschermen tegen kritiek van de bezoekers, dus maar een coverband neerzetten, omdat die het altijd goed doen. Niet dat er iets mis is met coverbands maar ik vind dat de programmeurs wel wat meer lef mogen tonen en verder moeten kijken.”

 

Is het makkelijk om buiten de regio aan optredens te komen?
Ziggy: “Ik denk ook dat het wat optredens buiten de regio betreft, belangrijk is dat je gewoon brutaal bent. Als je jezelf goed weet te verkopen kom je al een heel eind. Je moet er zelf achteraan. Veel mailen, veel bellen. Het is eigenlijk hetzelfde als dat je net begint; je komt vaak ergens terecht waar nog niemand van je heeft gehoord. Dan is het de truc om het publiek te blijven boeien en hopen dat ze je nog een keer terug vragen bijvoorbeeld. Je moet er echt hard voor werken, dat wel!”
 
Jasper: “Dat gaat best redelijk, maar het is veel moeilijker om daar voet aan de grond te krijgen. Vaak als je iets leuks hebt geregeld sta je daar 1 keer en word je voor over een half jaar nog een keer geboekt. Dat is natuurlijk super leuk, maar je wordt er niet veel bekender van in die regio’s. De tips die we krijgen van de bands waarvan we in de voorprogramma’s spelen is altijd: Vind een boeker die wat in je ziet en in je wilt investeren.”
 
Marc: “Het is niet echt heel makkelijk om buiten de regio geboekt te worden. Er zijn natuurlijk zoveel bandjes in Nederlands dat cafés en podia genoeg keuze hebben uit hun eigen regio. Ik denk dat bandjes uit andere provincies daar ook wel last van hebben. Maar tot nu toe lukt het ons toch wel aardig om ook buiten de regio geboekt te worden, alleen je moet er wel veel voor over hebben.”
 
 
Geven de acts die op het concert in De Spot staan een goed beeld van de ‘Zeeuwse Indie’?
Loek:
 “Ik weet niet of het nou echte ‘indie’ is, maar eigenlijk weet ook niemand wat dat begrip precies inhoudt. Ik denk dat deze avond echter zeker een goed beeld geeft van de ‘catchy en knallende gitaren, douwende drums en pompende baslijnen’ binnen Zeeland.”
 
Ziggy: “De term 'indie' is sowieso heel breed. Als het staat voor veel gitaarwerk en toffe tunes dan denk ik dat het een eind goed zit. The Venues ken ik goed, toffe gasten. Altijd lachen met die jongens. En ik ga er niet om heen draaien, maar van I Could Float Here Forever en Zerah John heb ik nog niet eerder gehoord, dus wat dat betreft ben ik wel benieuwd hoe het allemaal zal gaan.”
 
Jasper: “Geniaal verzonnen begrip: “Zeeuwse Indie”. Ja en nee is het antwoord op de vraag. Ja, het zijn allemaal acts die het wel serieus aanpakken als ik het zo zie en als ze hard blijven werken kunnen ze in ieder geval in de regio Zeeland best uitgroeien tot een bekende band. Nee, omdat ik niet denk dat er een Zeeuwse ziel zit in de muziek die al deze acts maken.”
 
Marc: “Indie is nogal een ruim begrip, maar wat erop deze avond speelt geeft het wel een goed beeld wat Zeeland te bieden heeft op dit gebied . Zerah John & The Great Escape is een goede band. Deze mannen geven een vette show. De andere band ken ik niet.  Wij zelf maken een mix van indie en rock, we zijn lekker bezig, het word goed ontvangen door het publiek. Deze avond geeft dus wel een goed beeld.”
 
 
Zie er toekomst in dit genre in het Zeeuwse?
Loek:
 “Als we allemaal blijven doorgaan en ons volledig inzetten, lijkt mij de kans vrij klein dat de boel instort. Durf echter wel te vernieuwen, niemand zit te wachten op 20 jaar hetzelfde riedeltje, zeker Zeeland niet..!”
 
Ziggy: “Juist omdat het zo lastig is om vat te krijgen op de term 'indie' durf ik het niet te zeggen. Naar mijn mening wordt de term heel vaak gevolgd door een ander genre. Indie-rock, indie-pop, hoe je het noemen wilt. Ik zie het ook als een aanduiding voor alternatieve muziek. Wat dat aangaat zit het volgens mij wel goed hier.”
 
Jasper: “Ik denk dat als er meer aandacht wordt geschonken aan de Zeeuwse muziek scene wel, maar zeker in de meeste dorpen doe je het beter met Hard Rock of Metal. Ik denk dat de meest toegewijde muziek liefhebbers in Zeeland van rond de 20 jaar meer uit die scene komen en dan is Indie vaak net te mainstream.”

Marc: “Er zit zeker toekomst in dit genre in Zeeland. Bijvoorbeeld The Chimney doet het erg goed en is een mooi voorbeeld voor alle jonge bands dat goed oefenen beloond! Zerah John & The Great Escape hebben al wel wat bereikt, deze mannen zijn ook een stukje ouder. Voor ons word er ook een mooie toekomst voorspeld dus wij gaan zo door!”

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland