Volop jazz, deel 2: jubileumeditie Scheldejazz Volop jazz, deel 2: jubileumeditie Scheldejazz

40e editie met grote namen

, Jos Rouw

Volop jazz, deel 2: jubileumeditie Scheldejazz

40e editie met grote namen

Jos Rouw ,

Na het geslaagde International Jazz Festival Middelburg is het komend weekend aan de andere kant van de Westerschelde tijd voor jazz, soul, funk en aanverwante genres. Terneuzen viert dan feest met de 40e editie van Scheldejazz. Met aansprekende Nederlandse bands als New Cool Collective, Jungle By Night en Sven Hammond Soul en de internationale toppers Roy Hargrove en Roberta Gambarini.

Als één van de oudste jazzfestivals van Nederland heeft Scheldejazz een naam hoog te houden. Het aanbod is breed dit jaar: 3VOOR12/Zeeland neemt even de namen met je door.

Interessante diversiteit

Met onder anderen Sven Hammond Soul en Laura Vane & The Vipertones zorgt Scheldejazz voor een aantrekkelijke dosis soul en funk op het festival. Beluister hieronder ‘Sugar Fix’ van de Britse Laura Vane en haar Nederlandse Vipertones.

Net zo zomers is het programma op zondag met Zapatango, een Vlaams-Argentijnse formatie die Europese jazz en Zuid-Amerikaanse genres combineert, en Jungle By Night, de roemruchte groep jonge Amsterdamse muzikanten die met hun afrobeat de wereld rond reizen.

Voor liefhebbers van blues is er King of the World, de nieuwe groep van gitarist Erwin Java die jarenlang werkte met Cuby + Blizzards. Hiphop wordt vertegenwoordigd door Azure Hiptronics en DJ Vindictiv. Azure Hiptronics is een uitbreiding van jazzgroep Azure, nu met rappers DNA en Stamina en de Zeeuwse trompettist Rik Mol. DJ Vindictiv, die erom bekendstaat dat hij met hiphop als basis allerlei genres combineert, besluit de zaterdag en trapt de zondag af met een set om middernacht. Daarna zal New Cool Collective ongetwijfeld voor wat hitte zorgen in Porgy & Bess.

Jazz is er natuurlijk ook. Zo staat de getalenteerde gitarist Marzio Scholten op vrijdagavond met zijn Group in Porgy & Bess. Daar treedt de volgende dag Lochs/Balthaus/Herskedal aan. Dit trio van trompettist Bert Lochs, pianist Dirk Balthaus en de Noor Daniel Herskedal op tuba wordt geroemd om hun onconventionele composities.

Grote namen uit de VS: Roberta Gambarini en Roy Hargrove

Ze zijn allebei niet onbekend met Grammynominaties of zelfs –winst: zangeres Roberta Gambarini en trompettist Roy Hargrove. Dat zijn twee interessante grote namen tijdens Scheldejazz.

Eerst zou Hargrove optreden met zowel zijn Quintet als met RH Factor, het project waarin hij jazz laat samensmelten met funk, hiphop en gospel. Het optreden van RH Factor, dat het festival zou afsluiten, is van de baan. De organisatie heeft een creatieve oplossing gevonden: het Roberta Gambarini Quartet en Roy Hargrove Quintet ‘zullen om 20.30 uur op de hen bekende spontane wijze een knallende afsluiting verzorgen met een extra groots dubbelconcert’, zoals Scheldejazz hier laat weten.

Ontdek meer over Scheldejazz op www.scheldejazz.nl.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland