BFZLD: The Selecter laat ska herleven

Publiek maakt er een compleet feest van

Tekst en Foto's: Ben Willemsen ,

Het destijds legendarische The Selecter - de Britse skaband rond zangeres Pauline Black - heeft al enkele reünies meegemaakt. De band was naast The Specials en Madness toonaangevend voor de ska eind jaren '70 en zijn vooral bekend van hun grote hit 'On My Radio'. In de steeds weer terugkomende ska-revivals draait de band, met tussenpozen, weer mee sinds de jaren '90. De ska-stroming maakt qua populariteit een golfbeweging door, als in Engeland de two tone ska opkomt. Ondanks dat de hoogtijdagen van de ska inmiddels allang voorbij zijn, spreekt het genre nog steeds veel mensen aan en is er nog steeds een subcultuur van liefhebbers die geen gelegenheid ongemoeid laten om ska-concerten, of afgeleide daarvan, te bezoeken.

Zo ook in Vlissingen, het publiek is massaal toegestroomd voor The Selecter. Zo rond 19 uur is het een mooie tijd voor een dansfeestje als ze beginnen met hun opgewekte en aanstekelijke muziek. De vraag is natuurlijk in hoeverre het toegestroomde publiek, waarschijnlijk de buik net vol gegeten, zich laat verleiden tot een potje ouderwets skanken. Frontvrouw- en man Pauline Black en Gaps Hendrickson maken hun reputatie waar als het gaat om het feit dat The Selecter live één van Engeland's beste ska bands is, de show is strak en energiek en ze klinken nog steeds fris. Tussen alle tracks door krijgt het publiek nauwelijks de tijd om de grond te raken, met een uur lang heerlijke non-stop ska!

Als enige originele bandleden zijn Pauline en Gap nog steeds het middelpunt van de band. De set bestaat uit een mix van nieuwe nummers en de bekende nummers van weleer. Waaronder nummers als 'My England', 'Fuck Art Let's Dance', 'Missing Words', 'Too Much Presure', Amy Winehouse's 'Back On Black' en natuurlijk hun grootste hit 'On My Radio' komen voorbij.

Ook ik vroeg mij van te voren natuurlijk af, of The Selecter niet de zoveelste band van weleer is, die nog even willen cashen met oude successen, maar door de mooie balans tussen de oude klassiekers, nieuw werk en covers, weet de band mij en vooral het publiek te overtuigen. Ook de politieke statements worden niet vergeten. Ska herleeft weer even in Vlissingen!