Seita en The Lucifer Principle swingen op Metal-core Hoek Seita en The Lucifer Principle swingen op Metal-core Hoek

Braziliaanse passie in nuchter polderland

, Gijs Kamphuis

Seita en The Lucifer Principle swingen op Metal-core Hoek

Braziliaanse passie in nuchter polderland

Gijs Kamphuis ,

Ooit al eens ‘ik verscheurde je foto’ gehoord, uitgevoerd door death metalband The Lucifer Principle? Op Metal-core Hoek, afgelopen zaterdag, deed iedereen vrolijk mee. De hoofdact is een van de smaakmakers, samen met vier furieuze Brazilianen.

Braziliaanse passie in nuchter polderland

The Lucifer Principle speelt hun versie van Koos Albert’s grootste hit om de tijd te vullen. Een deel van de stoppen heeft het namelijk begeven halverwege hun set. Zoveel geweld zijn de zekeringen van het dorpshuis in Hoek duidelijk niet gewend. De act uit Apeldoorn brengt vette death metal en doet dat met duidelijke liefde voor het genre. Al staat de band hier en daar toch wel wat op de automatische piloot, het predicaat hoofdact maken ze zeker waar. Er is geen verslapping en een nieuw nummer als ‘Eaten By The Wolves’ klinkt prima. Jammer dat de contrabas er niet bij is, maar laat die nieuwe cd maar komen.
Metal-core verloopt soepel en kent geen noemenswaardige problemen, op de gesprongen zekeringen na. Wel (te?) veel decibellen maar een kwalitatief hoge muzikale standaard, die al neergezet wordt door de opener, het Belgische The Zygoma Disposal. Ook Bloodshift en The Scarlet Claw zijn goed op dreef. De laatst genoemde komt speciaal uit Hengelo om het vroege publiek drie kwartier te laten genieten van hun mix van deathcore en metal.  
De meeste eer vandaag gaat naar Zuid-Amerika. Want het Braziliaanse Seita blaast werkelijk iedereen uit zijn sokken. Met kolkende, furieuze trash/death, die op topsnelheid gebracht wordt, krijgen ze de nuchtere Zeeuwen wel in beweging. Klonk Sepultura ook ooit niet zo? Alvorens ze beroemd en volgevreten raakten. Alleen daarom al moet Seita lekker in de underground blijven, hoeveel succes ik ze ook gun. Maar woedende passionele nummers over mislukkingen en tegenslag, zijn tien keer beter dan halfgare brokken metal die gemaakt zijn gezeten op een dikke Braziliaanse kont in de zon van Floria. De wat overdreven dankbetuigingen aan ons land en aan het publiek daargelaten. Seita heeft goed begrepen hoe ze zieltjes moeten winnen. Hulde.  
Ook zeer de moeite waard is Endless Cycle. De groep geeft alvast een voorproefje op hun cd-presentatie van het debuut ‘Into The Opaque’, aanstaande zaterdag in de Mezz te Breda. Hun progressieve death metal lijkt met de keer beter te worden. De cleane zang komt niet uit de verf vanwege technische malheur maar verder geeft de formatie een prima visitekaartje af. Van deze band gaan we nog veel plezier beleven.
Veel belangstelling is er voor het allereerste optreden van Bullcreek. De Zeeuws-Vlaamse ‘all-star’ formatie bestaat uit Angelo de Bruijn (ex-Mordancy), Martijn Gazan, (Mindlink) Eddy Verberckmoes (ex-Collateral Damage), Erwin van Dorsselaer (Burial) en Frank Schobben (Burial). Muzikaal tapt de groep uit het death metalvaatje en zijn er duidelijk invloeden van  Bolt Thrower en Death. Van de eerste band wordt ook het nummer ‘For Victory’ gecoverd. Tekstueel heeft de band de mythe van de waterduivel uit Hulst omarmd. Een mooi thema wat goed past bij de uitstraling en muziek van deze ‘vetste’ band van Zeeland. De vijf heren zijn uiteraard de nuchterheid zelve, maar het is fijn om er zo’n gepassioneerde metalband bij te hebben. Het Gelderse Neckbreak Nation is druk met zichzelf over heel den lande te promoten en zo mochten ze ook in Hoek niet ontbreken. Hoe sympathiek de heren ook zijn, deze avond wordt het hem niet. De band brengt wel erg voorspelbare trash die verder weinig indruk maakt.  Het is de enige mindere act op een erg gezellig en goed bezocht festival. Dat doen we volgend jaar weer.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland