Vinyl junkies aan het woord Vinyl junkies aan het woord

15 mei dj sets tijdens mini-festival in 't Beest

, Andre Joosse

Vinyl junkies aan het woord

15 mei dj sets tijdens mini-festival in 't Beest

Andre Joosse ,

Op 15 mei viert 3VOOR12/Zeeland zijn verjaardag. In 't Beest café zullen vinyl junkies hun plaatjes laten horen. We spraken de dj’s over hun liefde voor vinyl.

15 mei dj sets tijdens mini-festival in 't Beest

Vijf vinyl junkies zullen op 15 mei 't Beest café voorzien van de meest veelzijdige klanken. Rock, soul en disco, zelfs Arabische muziek zal er gedraaid worden. We spraken met de dj’s, die deze dag zullen invullen, over hun liefde voor muziek en vinyl.

Tonnie Dieleman, ofwel DJ Betonnie draait niet alleen in zijn eigen podium De Spot in Middelburg, maar is aan een serieuze dj tour bezig door Nederland. Zo draaide hij samen met partner-in-crime Bartcore op het FabrIQ festival in Den Bosch. En naast 't Beest draait hij binnenkort ook in Paradiso. Voor 15 mei heeft hij een bijzondere set in gedachten: “Ik wil met mijn dj-set graag Geert Wilders bedanken voor het aanwakkeren van mijn interesse in de Arabische cultuur. Als eerbetoon aan hem en zijn partijgenoten zal ik alleen Arabische plaatjes draaien.”

Alle dj’s zijn het er wel mee eens, vinyl heeft toch wat extra's ten opzichte van de digitale media. Arnoud Evenhuis: “Niet per se om het geluid, maar meer om de hoes, het ritueel van de plaat opzetten.” Ook Tonnie heeft zijn duidelijke voorkeur: “Je ziet de groeven waar de muziek op staat; het is daadwerkelijk.” Zelfs op zijn werk staat er een platenspeler tot zijn beschikking. Bram Bruijnes, enkele jaren geleden de resident dj van café La Strada in Goes en podium 't Beest: “Vinyl is mooier om te zien, te horen en om te draaien. Muziek wordt meer een beleving dan muzikaal behang.”

De keuze is dus duidelijk. Toch is het digitale niet meer weg te denken. Bram: “Normaal gesproken is een LP gewoon beter. Maar eerlijk is eerlijk, bijvoorbeeld voor in een auto kan een cd handig zijn. Mijn draagbare platenspeler -de voorloper van de iPod- slaat dan wel wat vaak over.”

Veel vinyl komt van de rommelmarkt vandaan. Arnoud: “Ik koop het liefst op rommelmarkten en in kringloopwinkels, maar ik stap ook regelmatig een platenzaak binnen. Vooral de onverwachte vondsten op rommelmarkten maken het extra leuk.” Tonnie mist nog steeds platenzaak Spin: “Daar was een steady flow van allerlei soorten tweedehands vinyl. In principe kun je op internet alles krijgen wat je wilt, die keuzevrijheid vind ik soms beangstigend. Bij Spin was het aanbod beperkt doch zeer divers waardoor ik met onverwachte dingen thuiskwam. Ik word graag verrast in een bak tweedehands vinyl. Daarnaast kreeg je bij Spin koffie, mocht je voetballen en fietsen in de winkel, was het kindvriendelijk en kon je eindeloos elkaars favoriete bandjes afkraken. Ik mis het!”

Wat wordt er ons 15 mei voorgeschoteld naast de Arabische klanken van Betonnie? Bram verzorgt de afterparty: “Disco, rock 'n roll en dansplaten uit de oude doos, ofwel alle twaalf goed en dertien nog beter.” Stefan Mansier ofwel Di Stefano verruilt zijn elektro voor alles van de obscure jaren '80 tot het toegankelijke van de jaren '90. Arnoud vult zijn platentas zo veelzijdig als het maar kan: “Van Tante Leen tot Sonic Youth, van Franse freakbeat tot duitse new-wave.” Zeeuws-Vlaamse vinyl dj Dr Buzz draait veel vijftig- en zestiger jaren R&B, soul en funk!”

De dj's draaien tijdens het 3VOOR12/Zeeland minifestival op 15 mei in het café van podium 't Beest te Goes. Het festival kost 5 euro, de dj's zijn in het café gratis te beluisteren.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland