Gezellig minifestival 3VOOR12/Zeeland

Geslaagd verjaardagsfeest in 't Beest

Redactie 3VOOR12/Zeeland ,

Wie jarig is moet een feestje organiseren. Zo ook de Zeeuwse afdeling van 3VOOR12 die twee jaar bestaat deze maand. En als je een feestje organiseert doe het dan ook goed. Gelukkig is uit de reacties van het publiek te pijlen dat dit zeker voor herhaling vatbaar is.

Geslaagd verjaardagsfeest in 't Beest

In de middag wordt na het heffen van een glas champagne op de afgelopen twee jaar, het startschot gegeven voor het minifestival door dj Arnoud Evenhuis die zijn platencollectie wereldkundig maakt in het café van 't Beest. Het café is deze dag namelijk in handen van enkele vinyl junkies die hun platenkeuze laten horen aan het publiek.

In de zaal staan vandaag vijf bands. Veelbelovende bands die zeker wat te bieden hebben. Geen grote namen die iedereen kent maar de nu nog verborgen talenten in de regio. (AJ)

Het live gedeelte wordt geopend door AnnTastic. De band van de Middelburgse singer-songwritster Annika Bos. Ze stond vorig jaar nog op het 3VOOR12/Zeeland podium tijdens het Bevrijdingsfestival. Geen onbekende dus. De liedjes van Bos luisteren lekker weg. Ze zijn niet bijzonder wereldschokkend maar gewoon fijn om bij weg te dromen. Veel toeschouwers gaan er dan ook bij zitten. Eigen werk als Change, of Speechless laten horen dat er potentie zit in dit combo. Pink’s Just Like A Pill en Katy Perry’s Hot ’n Cold zorgen ervoor dat de leken ook nog iets bekends horen. (GK)

Dan staat Gork A27 op het podium. Deze vijf-koppige band is nog niet zo heel lang bezig, maar is nu al succesvol. Zo hebben ze de eerste editie van poptalentenjacht Steenworp gewonnen en staan ze 2 juni op Klomppop. Deze Zeeuws-Vlamingen mengen alternatief en funk op een verassende manier. Het is verbazend hoe goed het saxofoonspel in de muziek past. De twee stijlen botsen niet met elkaar, ze vloeien juist mooi in elkaar over, wat zorgt voor een geweldige muzikale beleving. Wat mij betreft zouden ze hier nog veel meer mee kunnen experimenteren, hier valt nog veel meer uit halen! Naast het soepele spel van de saxofonist, is het vooral zanger Tim Roos die grote verbazing schept. Wat een stem! Op het podium staat er duidelijk een jongeman, maar deze klinkt als een doorleefde rocker. Deze band heeft alle ingrediënten om een groot succes te worden. Van Gork A27 gaan we absoluut nog meer horen in de toekomst. (CA)

Inmiddels neemt in het café Di Stefano de draaitafels over van dj Betonnie die net klaar is met een set van Arabische muziek. De uit Terneuzen afkomstige Dr. Buzz draait hierna, maar neemt de tijd om met zijn collega vinyl verzamelaars een praatje te maken. De plaatjes van Dr. Buzz maakt het moeilijk om stil te blijven staan, maar de bands in de zaal en de gezelligheid buiten zijn een concurent voor de dansvloer in het café.

Al eerder kondigden we aan dat Kai Disko Zeeland's best bewaarde geheim was. Vanavond kunnen de Middelburgers bewijzen dat dit zo is. Hun eerste optreden op een wat groter podium. Niet voor niets komen mensen speciaal voor deze band naar 't Beest. En het bewijs wordt overtuigend geleverd, de zaal wordt gevuld met een potpourrie van indie en glamrock. Frontman Eric de Vries is net als bij zijn vorige bands nog steeds het middelpunt, maar de andere leden van Kai Disko maken het plaatje compleet. Laten we hopen dat dit optreden een eerste van vele wordt en er snel een cd komt van deze band. (AJ)

Een band uit Den Bosch, The Surs, is de enige band van buiten de provincie. De heren brengen een wat duister en excentriek rockgeluid, maar dit gaat zeker niet weg voor metal. De dosis geluid is weloverwogen en afwisselend. Harmonische afwisseling, er wordt naast de stem van de leadzanger goed gebruik gemaakt van alle andere stemmen die op het podium aanwezig zijn. Overigens wordt er naast de gangbare manier, ook op een predikende wijze gezongen. Niet alleen de stemmen vormen een belangrijke rol, ook de gitaar, bas of drum kunnen met momenten alle aandacht opeisen. The Surs bestaan al drie jaar, terwijl hun debuutalbum Persona pas een paar maanden oud is. Dit zegt mogelijk wat over hun precisie. Ze lijken het geluid op het podium zowel ten volle te waarderen als kritisch te beluisteren. Al met al bijzonder alternatieve muziek, die dit jaar via de popronde 2011 overal in Nederland te zien en horen valt. (WC)

Afsluiter in de zaal is Zerah John & The Great Escape. Een jonge band waar het aantal grotere optredens nog op één hand is te tellen is. Vanavond merken we weinig van dit nieuwe; op het podium zien we een professionele band vol van vertrouwen in zichzelf en in het publiek. Liet de band op hun Zeeuwse debuut in de Spot begin dit jaar soms nog een steekje vallen, vanavond is het een goed geoliede machine.

Zerah John is een waardige afsluiter van een dag vol met hoofdacts. Vanavond is bewezen dat naast metal-tieners en oude bluesmannen ook nog bands bezig zijn met serieuze goede muziek te maken in het Zeeuwse land.

Bij elk feest hoort een afterparty, dus wanneer om 9 uur de zaal sluit, barst het echte feest los in het Beest café. Bram Bruijnes, beter bekend als DJ Bram, krijgt zonder moeite de mensen aan het dansen. Voor de draaitafels staat het publiek enthousiast zijn meegebrachte dozen 7" singeltjes door te spitten. Onder luid gejuich worden de beste hits van de afgelopen 50 jaar uit de doos gehaald en zonder gezeur worden deze vervolgens opgezet. Dik een half uur na sluitingstijd wordt het laatste nummer op de platenspeler gezet: De Raketten met hun Eddy Grant cover Schatje Kom Terug. Een mooi einde van een geslaagde dag muziek. We kunnen niet wachten totdat we drie jaar bestaan! (AJ)

 

Verslag: Wannes Castelijns, Gijs Kamphuis, Cecile Adrianow en Andre Joosse.